fredag 30 oktober 2020

Regeringarna som var både blinda och döva. Nu får våra barn betala.

”Utöver hög utsatthet för rån har också drygt var femte pojke i årskurs nio och i årskurs två på gymnasiet känt sig allvarligt hotade under det senaste året. Och så många som drygt var tredje pojke och flicka i årskurs två på gymnasiet känner sig ganska eller mycket otrygga om de går ut ensamma sent en kväll i stadsdelen.

18 procent av pojkarna i årskurs nio och 16 procent i årskurs två på gymnasiet uppger att de det senaste året har varit beväpnade med till exempel kniv eller knogjärn.”

Utdrag ur Markus Uvells ledare i GP tidigare i oktober.


-En av de mest plågsamma upplevelserna för ett politiskt parti är när verkligheten utvecklas på ett sätt som strider mot den egna övertygelsen, när problem växer som de egna lösningarna inte rår på.

Allra tydligast är denna smärtsamma process just nu i debatten om den växande brottsligheten. Här är det politiska lidandet begränsat till framförallt Socialdemokraterna.
Brottsligheten är den klart största frågan i svensk politik just nu. Enligt väljarna den allra viktigaste eller en av de viktigaste.

Vid en första anblick kan det framstå som politiskt självskadebeteende. S vet ju att frågan är en av de allra största och att partiet tappat många väljare till SD på grund av den. Man vet också att de som är allra mest utsatta för brott är lågavlönade, lågutbildade, arbetslösa och boende i utsatta områden. Just de grupper partiet sätter en ära i att företräda.

Som någon klokt konstaterat slutar nästan alla politiska ledares karriärer dåligt. Frågan är så att säga mest vilken kulle de väljer att låta den politiska gärningen dö på. Persson valde bidragspolitiken, Reinfeldt valde den okontrollerade invandringen. Och nu ser det allt mer ut som att den kulle Löfven valt för att avsluta sin politiska gärning är den 
ökande brottsligheten.

-------------------

Bästa kommentarerna. 1: Historien visar också hur ogenomtänkt det är att bygga sitt regeringsarbete på att göra MP till lags. En sådan självklarhet som att de flesta väljarna inte bor på södermalm verkar inte riktigt ha gått in.

Bästa kommentarerna. 2: - "När det enda verktyg man har är en hammare, ser alla problem ut som en spik" Kanske dags att våra politiker skaffar sig en lite mer innehållsrik verktygslåda? Och lär sig anamma devisen "kill your darlings?"


GP

3 kommentarer:

 1. Är det inte dags att ha krismöte i riksdagen om kriminaliteten. Helst varje vecka, även i regioner om kommuner. Även EU borde ha krismöte, om det islamistiska våldet. Även FN. Kan man ha krismöte om klimatkrisen som inte finns kan ha möten om den verkliga krisen.

  SvaraRadera
 2. Inte bara barnen betalar, t o m hela samhället inklusive de som röstat på denna regering. Undantagen är dem nya adeln som int vill veta om det.

  SvaraRadera
 3. Ibland läser jag EH's, det har varit blandat av intressant eller tråkigt. Det här inlägget i Expressen är mycket bra och modigt.
  Det står mycket mer på hennes blogg, om Estonia. Nu ge jag uppgraderat henne till en Qvinna.

  https://www.expressen.se/debatt/greta-som-chefredaktor-ar-ett-haveri-utan-dess-like/

  SvaraRadera