måndag 21 september 2020

Sverige är inget land. Sverige är en förvrängd skrattspegel och en o-lustig trappa som inte går att ta sig upp för.

Håkan Boström, GP,  utdrag ur ledare:

- Den välrenommerade frilansjournalisten Anna Gullberg, redogör i ett långt, faktaspäckat reportage i Liberal Debatt (15/9) för det omfattande skuggsamhälle som växt fram i Sverige, där bristen på sammanhang möjliggör växlande identiteter.

Vi får läsa om falska uppkörare som tar körkort åt andra, med egen bild men den andres namn och personnummer på sitt falska ID. Sedan kan beställaren bara byta ut bilden genom att ”tappa bort” sitt körkort. Vips har man en äkta ID-handling! Detta är satt i system. Resultatet är inte bara livsfarliga bilförare på vägarna utan även fler falska identiteter som kan användas till kriminalitet och bidragsbrott. En person med flera identiteter kan få ut a-kassa på en identitet och samtidigt jobba svart eller vitt med någon av de andra.

Körkort är emellertid inte det enda kryphålet. Gränspolisen uppskattar att 70 procent av de asylsökande uppgett falsk identitet, baserat på de kontroller som gjorts med hemländerna. Migrationsverkets LMA-kort kan leda vidare till ID-kort via anställningar från oseriösa arbetsgivare. Samordningsnummer och LMA-kort från Migrationsverket får i många fall passera som styrkt identitet trots att det inte är meningen. Borttappade pass är en annan vanligt förekommande metod som inte minst används av människosmugglare.

Falska identiteter används även av yrkeskriminella som reser in i landet, utvisas under en identitet, bara för att snart vara tillbaka under en annan. Polisen får på det här sättet svårt att kartlägga de kriminella. Svenska sekretessregler mellan myndigheterna försvårar arbetet ytterligare. Brottslingar som ägnar sig åt mängdbrott (många brott med lågt straffvärde för sig) har god chans att komma undan helt. Utan en riktig identitet är det lätt att försvinna om man grips och släpps. Polisen har inte befogenhet eller resurser att häkta varje tjuv. Kontrollen av människor som befinner sig illegalt i landet uteblir också ofta av praktiska skäl, detsamma gäller de som uppger fel adress av skatteskäl, par som är skenseparerade av bidragsskäl och så vidare. Detta gäller alltså trots att enskilda myndigheter har misstankar om oegentligheter, toppen av isberget.

Gullbergs reportage är gediget. Det pekar på djupgående problem i det svenska samhället. Myndighetssverige är uppbyggt utifrån att människor i hög grad samarbetar frivilligt, är lätta att kontrollera och ingår i etablerade sammanhang. Våra regler är utformade för 1950- och 1970-talets Sverige. 

Folkbokföringen är baserad på ett datasystem från 1980-talet, vilket bara det sätter hinder. Hela systemet är från början uppbyggt för ett samhälle med social kontroll och internaliserade normer, kompletterat efter hand med integritetsskyddande åtgärder och utökade medborgarrättigheter. Urbanisering och global migration har brutit sönder dessa förutsättningar.




4 kommentarer:

  1. Vilket bra journalist. Påminner om Johanna Bäckström Lerneby, som skrev Familjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märks det i deras upplagesiffror?

      Radera
    2. Det tror jag nog, många nya prenumeranter.

      Radera