måndag 3 augusti 2020

Regeringen Löfvén handlar mot bättre vetande. Varför? Vad är syftet?


Fredrik Kärrholm, SvD:12-åring död – hårdare straff skulle rädda liv.


Långa fängelsestraff för unga kriminella är ett effektivt sätt att minska det dödliga våldet.


De svenska straffen förblir milda trots att internationell forskning visar att långa fängelsestraff förebygger brott. Men vårt straffsystem bygger alltjämt på samma idéer som Bamses fantasivärld.

Genom vänskap och förståelse lyckas Bamse få Vargen att upphöra med sina dumheter. I linje med denna filosofi döms gangstrar i övre tonåren till kort ungdomsvård och unga mördare till blott tre eller fyra år av sådan behandling. Av dessa grovt kriminella lagförs 9 av 10 igen inom fem år, enligt Statens institutionsstyrelse.

Den krassa verkligheten är att de flesta förbrytare är oförbätterliga. Lyckligtvis minskar benägenheten att begå brott med stigande ålder, ett statistiskt samband som kallas för crime-age-curve. Mönstret syns även i Sverige. Enligt Brå är de som misstänks för skjutningar i genomsnitt bara 23 år. De flesta av dessa våldsverkare är dömda sedan tidigare. Att straffa unga kriminella med långa – rättvisa – fängelsestraff är således ett effektivt sätt att minska det dödliga våldet.

Stundtals kan regeringens tuffa retorik i frågan låta lovande, men de marginella straffskärpningar som genomförts är långt ifrån tillräckliga.

2 kommentarer:

  1. Eller . Prova att stoppa importen.

    SvaraRadera
  2. Ingetfel med hjärtan, men ta fast skurkarna.

    SvaraRadera