fredag 7 augusti 2020

Journalistikekvilibristen Johan Hakelius sänker HM, DN och resten av näringslivets PK-medlöparna.

Jag njuter. 

Utdrag ur Johan Hakelius mästartext i expressen

H&M har alltså en ”mångfaldschef”. Hon är ”superarg” och dessutom ”skamsen”.
Jag misstänker att själva poängen med hennes jobb just är att hon ska vara superarg och skamsen. 

(.........)

i en intern katalog har H&M-företaget & Other Stories kallat en mössa ”Nigga Lab Beanie”. Detta har uppfattats som stötande. Ansvariga har ”arbetsbefriats” – i sådana här fall blir det alltid lite luddigt om anställningstrygghet gäller – en intern utredning pågår och vd:n tar saken på ”extremt allvar”. Hon är ”oerhört ledsen” och menar att företaget gjort något ”oförlåtligt”. 

(.....)

Andra tidningar, till exempel Dagens Nyheter, är så chockerade att de inte ens förmår berätta vad saken handlar om. Där talas det om ”ett rasistiskt tillmäle” och om ”ordet”, med samma skräckslagna laddning som när Harry Potters klasskamrater undviker att namnge Lord Voldemort. Läsaren får ingen möjlighet att själv ta ställning till det inträffade. Den informationen är så känslig att den bara kan hanteras av professionella journalister.

(.......)

Näringslivet, alltid opportunistiskt, har låtit sig kapas av en gäng politiska kommissarier. Sådant som med rätta brukade skrattas bort tas nu på gravaste allvar. Företagen har blivit medlöpare till vår tids mest repressiva strömningar.

Om H&M inte vill inspireras av gangstarap när de namnger sina kläder är det deras sak. Men om företagen verkligen är så samhällsengagerade kanske man kan få föreslå en ny tjänstekategori: en ”åtlöjeschef” med uppgift att skratta åt ilskna fånar. Något krävs för att offentligheten inte ska reserveras för sippa inkvisitorer.

3 kommentarer:

 1. LKAB-s mångfaldsgruppsordföranden Malin B tyckte att den som våldtog sina egna döttrar hundratals ggr under 7 år var ett fynd för LKAB. Han är från Sambia, har nu fått en fängelsedom på 14 år. Han blev svensk medborgare ifjol.

  SvaraRadera
 2. En mönstermedborgare med andra ord.

  SvaraRadera
 3. Allvarligt rädd för att Wasa färjan skall gå på den svenska värdegrunden vid sjöresan i nästa vecka!
  Någon av er som vet vad som gäller i nuläget?
  Borde finnas ett anslag ombord: Varning vi nalkas ett vansinnigt "land" om en stund.
  Försök att inte hånskratta åt eländet.
  De påstår att de sitta inne med sanningen...

  Jungman Jansson

  SvaraRadera