tisdag 4 augusti 2020

Hur svårt kan det vara, Löfvén?


Varannan vecka tänder någon eld på en svensk förskolaUtdrag ur text AV JONATHAN LUNDBERG, Kvartal • 4 AUGUSTI 2020

- Varje år brinner uppåt trettio svenska förskolor, därför att någon satt eld på dem. De årliga skolbränderna är närmare trehundra. Nu senast brann det i Lund och i grannkommunen Staffanstorp. Journalisten Jonathan Lundberg undersöker en brottslighet som drabbar barnen hårdast.

-----------
Faktum är att Sverige ligger högst i Norden, och högt även ur ett globalt perspektiv, i antal skolbränder per invånare.

........
På så sätt bildar förskolebränder, skolbränder och vanlig skadegörelse en destruktiv triangel. När ett av brotten ökar, brukar de andra också göra det. De senaste tjugo åren har alla tre brotten ökat. Ungdomar i Sverige förstör allt mer, frågan är varför
.........

En forskare jag talar med säger att det verkar ske fler anlagda skol- och förskolebränder under första halvan av 2020 än under tidigare år. Han spekulerar i att det kan bero på coronakrisen; ungdomar är mer uttråkade än annars, och begår fler brott. Det är svårt att säga något säkert om ett sådant samband, men siffror från Stockholms lokaltrafik, SL, visar att brott som traditionellt hänger samman med fler skol- och förskolebränder – det vill säga skadegörelse och vandalism – ökat kraftigt under coronakrisen. 

Under våren 2020 ökade skadegörelsen i kollektivtrafiken med 20 till 60 procent. Klottret i pendeltågen ökade med 130 till 280 procent, jämfört med våren 2019.......Vilka är de som, varannan vecka – året runt, tänder eld på förskolor i Sverige? Vilka är de som dagligen tänder eld i svenska grund- och gymnasieskolor? Är det samma personer? Varför ökar de här bränderna i antal och vad kan göras för att de ska bli färre? Det behövs uppenbarligen mer forskning för att besvara de här frågorna.


2 kommentarer:

  1. Pride är högsta prioritet för Stefan L.

    SvaraRadera
  2. Det finns spaningsutrustning och det finns polisinsatser.
    Några gör brott både lönsamt och spännande. Brottslingar är inga idioter. Vem/vilka kan vara värst?

    SvaraRadera