torsdag 13 augusti 2020

Än så länge kastas vi inte i fängelse, som i andra diktaturer,

men det är bara en tidsfråga om Löfvén får styra.

Emma Jaenson, UNT

"Drev mot personer som har uttryckt en kontroversiell åsikt tycks dock inte enbart drabba kändisar längre. 

Flera privatpersoner som debatterat känsliga frågor på sociala medier har under sommaren blivit utsatta för samma sak: deras arbetsgivare har blivit kontaktad av människor som vill upplysa dem om vilka åsikter deras medarbetare har, ofta ackompanjerat med en uppmaning om uppsägning. En grupp på sociala medier snappar upp en förment kontroversiell åsikt, massanmäler inlägget eller personen till Facebook och tycks i allt högre grad också kontakta personens arbetsgivare.

Detta är naturligtvis ett oerhört effektivt sätt att tysta någon. Du hotar inte enbart en persons vilja att yttra sig fritt, utan även hennes inkomst och levebröd: har du fel åsikter, tar vi ifrån dig möjligheten att tjäna pengar. Det blir helt enkelt för kostsamt att uttrycka vad man tycker.

Det handlar alltså inte enbart om att plocka bort allt som kan tänkas vara stötande eller kränkande i historia och nutid från böcker och filmer eller att riva statyer och ändra ord. Yttrar du fel åsikt kontaktas nu din arbetsgivare. Vad som krävs är lydnad och underkastelse.

Den nya vänsterns besatthet av renhet i offentligheten påminner om en modern väckelserörelse. Än mer bisarrt blir de här utrensningarna av personer och åsikter om man tänker på att det enbart är de som har råd att yttra sig kommer ha möjlighet att göra det. Under sommaren har det blossat upp en het debatt kring Harry Potter-författaren J. K. Rowling efter att hon påstod att kön inte enbart är en subjektiv uppfattning. Men hon har, till skillnad från många andra, stått på sig när drevet drog igång. Skillnaden mellan henne och alla andra är däremot att hon har råd att stå fast vid sin åsikt. Hon sitter redan på en hög av pengar. Men hur många människor i Sverige är villiga att offra sitt inkomst för att yttra en åsikt?

Säkerligen håller majoriteten i Sverige inte med den drevande identitetsvänstern. Men de allra flesta är också beroende av att ha en inkomst. Och är det verkligen värt att förlora jobbet för att uttrycka motstånd mot vänsterns narrativ? De flesta skulle nog svara nej.

Detta är en otäck utveckling som vi bör betrakta med oro. Visst är påverkansoperationer från fientliga stater ett hot mot yttrandefriheten i Sverige. Men ett växande hot är också vänsterns lynchmobbar som ger sig efter ditt levebröd. "

4 kommentarer:

 1. Satsa krafterna på att krossa dom kriminella gängen, istf att jobba som ett svenskt stasi. Senast ikväll har ett av gängen i rinkeby utmärkt sig igen och igen.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte så säker på hur svenskarna förhåller sig till extremvänstern. Jag är rädd att alltför många håller med dem.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet!För 9 år sedan blev jag totalt utfryst av av mina dåvarande "kolleger" pga att jag,fullt resonligt,ifrågasatte rådande nivå av invandring.Eftersom jag var ny i landet visste jag inte att det var "förbjudet" att uttrycka stöd för SD Blev inte uppsagd men istället som sagt utfryst.Bytte självmant arbetsplats kort efter allt detta.
  Mvh,
  Tomas

  SvaraRadera