torsdag 13 augusti 2020

2020 är allt normalt helt borta.

Carolin Dahlman, utdrag ur text Kristianstadsbladet:
- "Årets sommarvikarier inom hemtjänst, särskilt boende och daglig verksamhet för äldre saknade tillräcklig kunskap i svenska för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Det svarade hälften av arbetsplatsombuden i Kommunals enkät. Fyra av tio sa att bemanningen varit ”otillräcklig eller katastrofal”, och var fjärde att ingen av vikarierna har haft utbildning inom vård och omsorg.
....


Det brukade länge hävdas från vänster att vi behövde invandringen för att fylla luckorna på arbetsmarknaden. 2015 skrev till exempel LO – i en annonsbilaga med rubriken ”Sverige behöver invandring” – om vikten av fler medborgare. ”Redan nu bärs vi av nysvenskar, de står för en stor del av vår BNP och de arbetar bland annat i vård och omsorg där det råder personalbrist.”

Ja, det gick ju jättebra...

Jag önskar verkligen att arbetslösa nyanlända kan komma in i det stora antalet bristyrken som finns, men vi måste faktiskt ställa krav på kvalitet och kompetens på personalen också. Särskilt när det gäller de gamla, de sköra, de svaga.

Min mormor kan i varje fall inte somaliska, inte ens engelska, och jag är tacksam över att personalens breda värmländska känns bekant för henne. Hon är blind, nära 90 år och borde ha rätt att få trygg omsorg."

1 kommentar:

  1. Hade dessa outbildade vikarierat i regeringen hade det nog inte varit nån större skillnad.

    SvaraRadera