måndag 25 maj 2020

Bästa tumregeln ever.

På min FB har jag de stora tänkarna, analyskonstens maestros, de stilistiska virtuoserna, de räddar faktiskt förståndet på mig varje dag. Idag trillade jag baklänges av beundran så många gånger, mest åt Hans Thannerstig. 

Här ett litet utdrag ur Hans Thannerstigs mästartext:
-HELRÄTT att vara stolt över en virusbekämpningsstrategi som hittills krävt mer än fyra gånger så många människoliv som t.ex Danmarks motsvarande virusbekämpningsstragi gjort? Varför är det inskränkt att vara skeptisk till böneutrop från moskeer men inte inskränkt att kategoriskt avfärda resten av Europas expertis på epidemiologi som charlataner och klåpare?

Inte helt lätt men jag tror jag har kommit på en tumregel. Det är ok att vara hur ohämmat nationalistiskt uppblåst och hur skygglappsinskränkt som helst så länge den ”svenska företeelse” man är stolt över lika gärna kan kallas ”svensk socialdemokratisk företeelse”........

Så innan du uttrycker någon form av stolthet över något svenskt nästa gång, gör tankeexperimentet om huruvida ordet ”svenskt” lika gärna kan bytas ut mot ”socialdemokratiskt”. Ju mer det låter sig göras desto mer grönt är det. Ju mindre det låter sig göras desto mer riskabelt är det om du inte vill bli kallad inskränkt rasist på ledar- och kultursidorna.


4 kommentarer:

  1. När jag cyklade idag höll jag på krocka med en slöjbeklädd kvinna. Från Mellanöstern. (drygt 35 år) Hon vinglade mycket. Hon hade sin man med sig. Ayatholla Khomeini befallde 1979 att kvinnorna skulle ha slöja. Nuvarande ayatholla Khemeini har bestämt att kvinnor inte får cykla. Männen blir upphetsade och det är destruktivt för kvinnans kyskhet. Hon lydde Khomeini men inte Khemeini.

    SvaraRadera
  2. Måna cyklade, vinglade och skadade partiet när hon föll av sadeln.

    Byta ut svenskt mot socialdemokratiskt?
    - Som ett led i att göra svenskar välkomna utomlands kommer socialdemokratiska partiet distribuera ett passfodral till ALLA, gratis, med partiets logga, Rosen, så att gränskontroller förstår att Sverige ett ett tryggare land.

    Samtidigt medföljer text och noter;
    "Tryggare kan ingen vara än Steffans väljarskara...."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessa uttalanden kommer att göra henne till historiens största pucko.

      Radera
    2. Efter Stefan Löfvén.

      Radera