torsdag 23 april 2020

Skuldfällan. Som vi aldrig tycks bli av med.













Mads Lundgaard, SD.
"23 miljoner till boende för 123 unga män utan asylskäl"

Kommunfullmäktigegrupp i stadshuset (SD) vi var 4 och resten med på länk.På kvällens decimerade nedkortade kommunfullmäktige med färre deltagare kommer årsredovisningen för 2019 med uppföljning av budget för Stockholms stad upp.

Den innehåller det ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat. Årsbokslutet samt en ekonomisk och finansiell analys av den kommunala koncernen där staden och de kommunala bolagen ingår.

Den är ett intressant precorona dokument över vilka prioriteringar som gjordes under 2019.23 miljoner till övernattningar för individer från hela världen som befinner sig illegalt i Stockholm. Ytterligare 23 miljoner till boende för 139 som fick stanna enligt gymnasieamnestin men kunde fått boende på Migrationsverket och Stockholm därför inte behövt betala för.(Under våren 2020 har migrationsverket efter ett rättsligt ställningstagande på grund av en dom i kammarrätten börjat flytta de 750 med uppehållstillstånd för gymnasiestudier ut till kommunerna men tills dess gick det bra att inte ta denna kostnad).

Den del som rör socialnämnden kommer upp på mötet där imorgon. 71 miljoner för boende till nyanlända ökade till 94 miljoner. Över hälften av stadens lägenheter avsatta för bostadssociala ändamål går numera till nyanlända och det ökar. En del av den andra hälften med. Då till utrikes födda som varit här en längre tid.


Stockholm har under 2019 ökat sin låneskuld med ytterligare 9,5 miljarder till 56,5 miljarder. Socialdemokraterna var dock inte sämre, de ökade låneskulden från ca 20 till 50 miljarder 2014 - 2018.

Stockholm har även utöver detta interna pensionsskulder på 16 miljarder. Med bokförda tillgångar på mellan 170 - 210 miljarder, lite beroende på hur man räknar, behöver det i teorin inte vara så farligt men många av dem går inte att omsätta och att ta från stadens koncerns överskott till drift är inte bra.Stockholm räknas ändå som en av landets absolut rikaste kommuner.

Detta är dock precoronasiffror. Stockholms arbetsmarknad och skatteunderlag kommer att drabbas mycket hårt av samma.


Så när finansministern i TV utan följdfrågor får hålla låda om vår låga statsskuld glöms hela tiden de bräckliga kommunala ekonomierna. Ekonomier som fått ta smällen från beslut tagit på riksnivå.Fortsättning följer.

4 kommentarer:

  1. Ständigt dessa sk nyanlända. Jag är immun mot nyanlända.

    SvaraRadera
  2. Maximalt vansinne, M + MP kör Stockholm utför stupen och rakt ned i träsket.

    //Gunnar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde ni redan var där nere!
      Vem skall hjälpa er?
      BeowULF, kanske?
      Alltid redo!

      Jungman Jansson

      Radera