söndag 19 april 2020

Och där satt man.


Igenkänning?

 Hur sjukt var inte detta? Var svenska familjer snåla, svårt socialt handikappade eller hade man inte så det räckte? 

Och - är det så fortfarande??

7 kommentarer:

  1. Ingen igenkänning. Om min lekkamrat var hemma hos mig vid middagsdags eller om mamma bakat en kaka så fick hon alltid vara med vid bordet. Vi hade det dessutom knapert. Mamma var ensamstående och det var ingen dans på rosor i början av 50-talet. Inga bidrag eller annat socialt stöd. Mamma arbetade långa dagar och tog hem extrajobb på kvällarna. Jag somnade till ljudet av hennes skrivmaskin. Det var mycket kålsoppa på konserv och andra halvfabrikat men aldrig att ett annat barn stängdes ute när vi skulle äta.

    SvaraRadera
  2. @Akela Mycket stor igenkänning upplevs. Tunnpannkaka med vispgrädde och sylt i slutet av månaden var pest -"Igen" men fest idag.

    Bilden visar kanske på problemet. Farsan och morsan är på lyset och bråkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fint som ni beskriver det, har vi haft det i mitt hem när mina barn var små. Dörren var alltid öppen och alla var alltid välkomna, det ville jag att mina barn skulle bära med sig i livet. Strong mamma, Akela, påminner om min.

      Radera
  3. Hög igenkänningsfaktor. Knackade man på hos "fel" granne vid "fel" tidpunkt så fick man snällt vänta i farstun tills familjen ätit klart. Utom hos familjen högst upp i höghuset som vi bodde i. Där bjöds man på älggryta (egenskjuten) med färsk spenat och potatis (egenodlat). Jag var 6-7, men fortfarande efter 65 år minns jag och imponeras av deras generositet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min pappa var en livsfarlig sociopat, så jag tror det var en välsignelse för alla barn att de slapp äta vid vårt matbord, där ingen fick tala, röra sig eller låta. Men min syster och jag fick aldrig heller sitta med vid matbordet hos andra fast att vi var båda extremt snälla och väluppfostrade i vår fars hårda skola. Jag tror inte det berodde på oginhet eller att det var ekonomiska skäl, utan mer ett slags kutym.

      Radera
    2. Jag funderar nu på om det möjligen kan ha varit nåt slags respekt för andra familjer och deras klockslag för matdags.

      Radera