onsdag 25 mars 2020

Regeringen blundar för laglöst land i spåren av Corona.


Thomas Gür:Jag skriver i dagens GöteborgsPosten.(gå in och läs hela!) 

"Om brott och straff i coronans tid".

---Utdrag: "I det här läget måste svenskt rättsväsende omgående utrustas med extraordinära befogenheter, precis som landets politiska ledning utrustat smittskyddet och det finansiella skyddet av samhällsekonomin med sådana befogenheter. Kriser ställer större krav på samhällsordning och skydd av medborgarna, och då måste också rättsväsendet kunna agera snabbare, med större kraft och bättre verkan. Över hela linjen.

......
Redan före den här krisen, har vi fått kännas vid hur det kan se ut utanför akutmottagningarna. Nu står vi inför än allvarligare prövningar för sjukvården och dess personal. Alltså måste rättsväsendet omgående kunna klargöra att statsmakten, i det läge som vårt land är, inte kommer att visa den minsta fördragsamhet med hot och våld mot vare sig den sjukvårds- och räddningspersonal vars insatser kommer att vara avgörande för liv och död, eller de poliser som är till för att skydda dem och oss.

Politiska signaler och agerande i den här riktningen, såväl från regering som opposition vore välkomna."..............

Min egen kommentar i GP.SE: -"Tack. Jag har noterat att även om brottslighet före Corona tycks ha varit en tämligen fredad zon, med inga eller löjliga straff, så har det med Corona i fullt fokus blivit fullkomlig laglöshet under redarn. 

Nyhetsrapporteringen har lämnat rapporteringen åt sitt öde, domstolarna tycks ha ingått i nåt slags viloläge. Detta är dramatiskt, små och stora gangsters ser sig äga gator och torg. I Nederländerna har man istället infört expressdomstolar. Sverige tycks dock bara kunna koncentrera sig på en sak, och inte ens det."


Kommentar 1. på FB: "Ja - att buset gm t ex skjutningar 2 nätter i rad här i Stockholm skapar sårade som helt i onödan slösar bort de starkt begränsade vårdresurserna är vidrigt."

Kommentar 2. på FB: "Om det gick att få fram en ny lagstiftning för att kunna stänga skolor på någon vecka borde detsamma kunna genomföras här. Alltså brott som innebär att sjukvårdsresurser tas i anspråk har ett minimistraff på 3 års fängelse. Detta straff får inte tas med i beräkningen av straffet för huvudbrottet."

Kommentar 3. på FB: "Det är så välskrivet att jag blir ledsen över att det inte är Sveriges myndigheter och regeringen som talar med denna röst."


3 kommentarer:

 1. Dessa skottskadad fårvänta till dess att corona krisen är över. I bästa fall.

  SvaraRadera
 2. @Jawelin, Förslag när skottlossning rapporteras. Ambulans om sådan finns med poliseskort. Skadebedömnimg.
  Om någon oskyldig är skadad - åtgärd!
  Om den beskjuten bedöms tillhöra Krim-laget - ingen åtgärd. Sannolikt kommer då gängmedlemmen att transporteras till närmsta akut. Där skall de mötas att skylten FULLT och beväpnad militär/polis med vapen och upplysas, om de korsar de röda linjen blir de beskjutna med passiviserande amnution

  Bäst att stämma i bäcken NU

  SvaraRadera
 3. Regeringen gör en Penguin walk, det nö(r)dvändigaste. Låter kommuner ta hand om skiten.

  SvaraRadera