onsdag 26 februari 2020

Hör ni hur det ruscharrrrrr?

När de indiska och kinesiska barnen rusar förbi de svenska skolbarnen in i framtiden.
Många ungdomar kan inte läsa sin egen handstil, skriver gymnasieläraren Filippa Mannerheim. 

– Nu kommer de upp till gymnasiet, eleverna som under nio års skolgång knappt hållit i en penna. Tonåringar som helt förlitat sig på datorn och därför inte lärt sig forma bokstäver, sätta ut skiljetecken eller stor bokstav och får smärtor i handen efter tio minuters skrivande för hand.

Lärare i matematik vittnar om detsamma:
– Är det en tvåa eller en nia eleven skrivit på provet? En etta eller en sjua? Det är omöjligt att avgöra, både för mig och eleven. Många ungdomar kan inte läsa sin egen handstil.
I dag utbildar vi i Sverige tusentals barn utan att de får med sig rätt pennfattning eller får träna på bokstävernas bågar, öglor, startpunkt och skrivriktning. Skrivstilen har för länge sedan fasats ut ur skolan. När kursplanen för grundskolan reviderades 2011 var det nära att även handstilen ströks.

..................

Det ömsesidiga beroendet mellan hand och hjärna format oss till de kulturvarelser vi är i dag. Precis som många andra forskare menar han att handen troligtvis drev på hjärnans tillväxt och gjorde den mer komplicerad och mer användbar.

Utdrag ur SvD

2 kommentarer:

  1. Den store ledaren Löfven har inte sett det här heller. Han borde flytta till en öde ö någonstans så vi slipper se honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara inte till vår Ö, bitte!
      JJ

      Radera