tisdag 28 januari 2020

Chockläsning för oss som ännu inte drabbats.

Jonas H, FB: 
- Erik (fingerat namn) och Eva (fingerat namn) var i 65–årsåldern när rånet skedde.
Mannen hade i cirka trettio års tid drivit ett företag i Kristianstad. Paret bodde i en villa och i anslutning till villan låg företagets arbetslokaler.

Den 15 december 2011 hade Erik och Eva varit inne i Kristianstad. De begav sig hemåt i var sin bil. Eva anlände hem vid 19.00 - 19.15-tiden, Erik åkte då till sitt kontor för att arbeta.

Eva gick in i huset och ställde sig vid diskbänken i köket. Plötsligt blev hon övermannad bakifrån av två olika personer som drog ner henne och band hennes fötter samt bakband hennes händer.
Gärningsmännen använde buntband och silvertejp för att binda henne. De frågade efter pengar och gav henne slag och en spark mot huvudet. De hotade henne också genom att säga "No money - you're a dead woman". Vid ett senare tillfälle uttalade de att "you can stay here and die". Slutligen satte de silvertejp över hennes mun och la en tröja över ansikte och mun.

Eva låg så nästan en timme och hon vaktades under tiden av minst en rånare. Efter en timme kom Erik hem. Rånarna kom då upp från husets källartrappa och övermannade honom.
Även Erik blev bunden till händer och fötter med silvertejp och buntband och tejpades även över munnen. Rånarna frågade honom efter pengar. Han lyckades svara och visade att pengar fanns på kontoret. Rånarna hittade bland annat en påse med pengar. Därefter satte de ytterligare tejp över Eriks mun och försvann från bostaden.

Redogörelsen ovan är från en dom i tingsrätten 2013. För det här brottet dömdes de två serbiska rånarna till fängelse i fyra och ett halvt år och utvisning utan tidsbegränsning. En tredje person dömdes till villkorligt straff och böter för medhjälp till grov stöld.

I hovrätten tidsbegränsades rånarnas utvisning till tio respektive femton år.
Det som beskrivs i tingsrättens dom är en ganska typisk bild av den här typen av rån, eller ”home invasions”, som de kallas i USA: gärningsmännen kommer från ett annat (för det mesta östeuropeiskt) land och får hjälp med bostad, bilar, val av offer och planering av landsmän i Sverige.
Rånarna stannar i landet en period, utför flera grova brott och lämnar sedan landet. De är hänsynslösa och tvekar inte att använda våld.

Den senaste tiden har det skett en våg av åldringsbrott i framför allt södra Sverige. Gärningsmännen utger sig bland annat för att vara poliser, mäklare eller från kreditföretag. De utnyttjar sina falska identiter för att försöka ta sig in hos äldre och stjäla pengar och värdesaker i ett obevakat ögonblick.
Samtidigt varnar polisen för aggressiva personer som försöker ta sig in i gårdar på Österlen. På några veckor har det skett flera rån och rånförsök i Borrby, Trelleborg och Tomelilla.

I Vallentuna mördades i mitten av januari en man och en kvinna vid ett inbrott som bär likheter med det som Erik och Eva utsattes för.
De här brotten blir oftast några artiklar, läggs till statistiken och hamnar sedan i skymundan för nästa sprängattentat eller skjutning
Men för de som utsätts för inbrotten och stölderna är inte övergreppet över efter att rapporteringen upphört.

Erik och Eva blev liggande i var sitt rum i huset. Erik lyckades till slut kravla sig ut i köket där han hittade Eva. När han insåg att hon inte var död lyckades han med foten dra ut en kökslåda och kunde få ut en kniv.
Han och Eva hjälpte sedan varandra att komma loss. Därefter ringde de till sina söner och till polisen. När polisen kom till platsen låg Erik och Eva fortfarande kvar på köksgolvet eftersom de var rädda att rånarna skulle komma tillbaka.

Polis som kom till platsen har vittnat om att Erik och Eva var mycket medtagna, chockade och rädda. Ambulans kallades till bostaden och på sjukhuset kunde man konstatera att Eva hade drabbats av hjärtflimmer medan Erik hade känningar i bröstet.
Deras tidigare trygga tillvaro slogs i spillror den här kvällen i december.

Med undantag av våldtäkter och ungdomsrånen finns det få brott som skapar sådan avsky som de våldsamma inbrotten och stölderna hos äldre.

På Twitter berättar några anonyma lantbrukare i Skåne att de nu sover med jaktgeväret vid sängen. En tillägger: ”Grävmaskinen alltid på underhållsladdning och tandskopa på.”

Rånar- och stöldligorna skapar rädsla, ilska och till och med hat. Att sätta stopp för dem handlar inte bara om att upprätthålla lagen och ge offren en viss upprättelse – det handlar också om att värna om tilliten mellan människor och tron på staten.


3 kommentarer:

  1. "No trespassing" är en varningskylt som du måste respektera, om du är rädd om livet, när du är i Amerika., En "Second amandment" (Amerikanska grundlagen), rätten för alla att inneha ett vapen, om du är ostraffad, måste skyndsamt införas. Vi har inget hemvärn längre, eller om vi har borde de inte först försvara var och en mot våra allas fiender, de har blivit många nu.
    Ring 111 - Vår säkerhet först -

    SvaraRadera
  2. Så länge rättsväsendet, politiken och samhällsapparaten i övrigt är smittade av frimurare så kommer det inte att bli några som helst förändringar. Eventuella förändringar med en annan regering kommer att begränsa sig till kosmetiska åtgärder. Sverige är förlorat!

    SvaraRadera
  3. Regeringspolitikerna är också ansvariga för alla övergrepp som drabbar befolkningen.
    I flera fall,premieras brottslingarna av de politiskt ansvariga.
    Svensson

    SvaraRadera