söndag 15 december 2019

Vilken emoji ska ni ha i er dödsannons?

Att dö i emojins tid.


Förr hade alla korset över sig när man dog och fick namnet i tidningens dödsannonser.

Men nånting håller på att hända.

En busschaufför blir ihågkommen med en buss, kattälskaren får en katt över namnet. Begravningsbranschen upplever att folk är vana vid att välja mellan tusen olika emojisar i mobilen, och frågar efter gitarrer, stickor och en påbörjad tröja, Liverpool-loggan, motorcykel eller dragspel.

Därmed har dödsannonserna blivit mer än en nykter information om att någon har dött. De har blivit ett försök att summera ett liv. 

Själv kommer jag att behöva många dödsannonser. 

En med barn på, en med hundar på, en med skärgård på, en med havet på, en med solen på, en med livsglädje på, en med en blogg på, en med fred på, en med människokärlek på. Till att börja med.

NRK

1 kommentar:

  1. Min mamma samlade på dödsannonser från 1930-1995. Det var främst personer från hennes hemby, och såna somhon kände. Intressant att se hur dödsannonserna förändrats över tid. Hon hade en annons från november 1918,hennes kompis avled av spanska sjukan, hon var sex år, var sjuk i tre veckor. Min mamma hade också spanska sjukan, hon var fem år när hon blev sjuk, fick kroniska skador på stämband och lungor.

    SvaraRadera