fredag 6 december 2019

Utan tjänstemannaansvar kan myndigheter leka ideologi med våra skattepengar. Fredagslångläsning.

Erika Ohlsson
-"Avsaknaden av ett riktigt tjänstemannaansvar möjliggör för tjänstemän att bedriva verksamheten i en riktning som inte nödvändigtvis gynnar verksamheten och finansiärerna, det vill säga skattebetalarna.

Den före detta polischefen ”the untouchable” Dan Eliasson är förmodligen det mest talande exemplet på hur brist på kompetens som Generaldirektör har föga betydelse, om du bara lyder och driver verksamheten rakt i den ideologiska riktningen regeringen säger åt dig att driva den. När verksamheten går så dåligt att det inte går att dölja längre, hur många email som ens raderas – entledigas inte en sådan lojal politruk utan flyttas bara vidare till nästa, av skattebetalarna, högavlönade top-position.Tjänstefel leder i normalfallet inte till rättsliga prövningar utan i stället till interna prövningar hos myndigheternas ansvarsnämnder, som till skillnad från domstolsprocesser dessutom inte är transparenta. Förutom Transportstyrelsens GD Maria Ågren, har INGEN myndighetschef någonsin avskedats. Beslut om ett avskedande fattas i så fall av Statens ansvarsnämnd.

Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda. Regeringen styr därmed hur myndigheterna ska arbeta.
Här finns alltså stort utrymme för politiker och tjänstemän att tillsammans driva fram och verkställa ideologiska beslut – som till exempel att ge stora anslag till genus-”forskning” och projekt som inte har något vetenskapligt stöd eller mätbar nytta för alla de verksamheter där dess idéer ska implementeras. 

I många museer verkar det numera finnas en text bredvid föremålen, där författaren har tagit sig rätten till tolkningsföreträde av föremålet utifrån sitt ”genusperspektiv”, för vilket vi skattebetalare återigen har fått stå för notan. 

När verksamheter drivs åt fel riktning finns det stor risk att de individer som anser att det ska fokuseras på kärnverksamheten förflyttas eller slutar självmant för att de inte vill driva igenom skadliga politiska beslut.
Kvar blir jasägare som följer den politiska agendan men kanske inte är de mest kompetenta. Har du en narcissistisk ådra är detta ett perfekt system. En narcissists mest framträdande egenskap är just att det viktiga är att tillfredsställa de egna behoven före allt annat.

Narcissister söker ledande roller och blir ofta genom slughet valda till ledande roller av andra. De agerar utefter vad är i sitt eget bästa intresse och riskerar gärna andras behov och intressen för att nå sina egna mål. I ett system som vi har i Sverige idag har en sådan person allt att vinna på att följa den politiska agendan hur skadlig den är, och riskerar absolut ingenting."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar