fredag 27 december 2019

Årets populäraste nyord är inte med på Språkrådets lista.


Så berikades (?) svenska språket 2019

KulturFlygskam och Gretaeffekten är flitigt använda ord, som nu tar plats också på årets nyordslista – där många av uttrycken rör just klimatfrågan. 

Den tydligaste trenden på årets nyordslista är klimatdebatten, som gett upphov till en mängd nya ord och uttryck som klimatdiktatur, klimatstrejk och klimatnödläge.
– Klimatfrågan märks även i ord som artdöden, grönt körfält och växtbaserat kött, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet, i ett pressmeddelande.

Förra årets nyord flygskam har blivit en exportsuccé. Nu pratas det vitt och brett ute i Europa om flight shame (engelska), Flugscham (tyska), vliegschaamte (nederländska), flugviskubit (isländska) och vergüenza volar (spanska).

Se alla orden här på GP 

Fast. 

Vänta nu lite. 

Språkrådet har missat det mest populära svenska nyordet - "samordningsnummer".

Sverige har utfärdat 870.000 samordningsnummer utan kontroll, det kan röra sig om spökpersoner, inresta ligor och illegala. Alla med 10-50 olika svenska pass vardera.

Ordet "Samordningsnummer" infördes redan år 2000, men det trendade big time 2019.



Bedrägeriförmedlingen, är ett annat coming ord som språkrådet glömde, säkert på topp även nästa år.

3 kommentarer:

  1. Tonald Drump2019-12-27 14:01

    Ministerförsörjningsstöd
    Förutseendeintollerans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra! Vi skapar en egen nyordslista!

      Radera
  2. För mig var specialpedagogiska skolmyndigheten nytt ord för mig när jag läste det på Text-tv igår. Trots att jag jobbat i skolans värld i 40 år.

    SvaraRadera