söndag 17 november 2019

Det beror inte på spermierna.

Så många gånger nu har jag läst och hört om hur "rika barn har bra tänder och fattiga barn har dåliga tänder". 

Så jäkla förenklat!

 SVT: "Tandhälsan hos rika familjers barn blir allt bättre. Samtidigt som tandhälsan hos barn i de fattigaste familjerna blir allt sämre med värre kariesangrepp och större lidande. " 

Jag lackar ur på medias formulering, och den underliggande skuldbeläggningen av "rika" samt att "fattiga" görs till offer. 

För inte handlar det väl om pengar eller rika vs fattiga? 

Ty "Vid två, tre års ålder brukar första fria besöket hos tandläkaren ske. Nästan all tandvård är sedan avgiftsfri till och med det år du fyller 23 år. Det gäller både hos privata tandläkare och hos folktandvården. 

När barnet är ungefär två, tre år får ni komma till en tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska. Då får du som följer med råd om hur du kan sköta barnets tänder." 

Så varför skapar och göder gammelmedier den här konflikten?

En person från tandhälsan säger: – "Det är sorgligt och hemskt att vissa barn ska behöva lida." 

Men Herre Gud!  

Om fattiga barn har dåliga tänder så beror det INTE på att de är fattiga - det KOSTAR ju inget att gå till tandläkaren i Sverige. 

Det är INTE skillnaden på generna. 

Och det är INTE "rikas" fel. 

Säg som det är, det handlar om brister i prioriteringar, och i språk och kommunikation.  

SVT

3 kommentarer:

  1. Det är också så att det finns föräldrar som gör allt dom kan gör sina barn. Och ibland är dom rika pga att dom har ambitioner, och dom kämpar.

    SvaraRadera
  2. Visst är det fel på vissas gener!
    Rika fattar med stor sannolikhet mer!

    SvaraRadera
  3. Felet/orsaken sitter förmodligen inte i spermierna, utan i andra änden, så att säga. Sedan verkar det också vara så, att fyrtiotalisterna, som inte fick någon flourbehandling, har håret kvar, men dåligt med tänder, medan det motsatta gäller för de yngre.

    SvaraRadera