lördag 19 oktober 2019

STABSLÄGE - inställda operationer. Ta och syna upphandlarna.

Nu har familjen bakom Apotekstjänst hängts ut till allmän beflabbning. Men fortfarande finner jag inga skriverier om de som är ansvarig för upphandlingen med Apotekstjänst. 

När jag luskar så hittar jag något som heter Varuförsörjningen.

Det sägs vara  "ett samarbete mellan regionerna Dalarna, Västmanland, Sörmland, Uppsala och Örebro med syfte att förse vården och tandvården med förbrukningsartiklar av engångskaraktär.

Det gör vi dels genom upphandlingar och inköp, men även genom lagerhållning och distribution via en tredjepartsdistributör." 

Varuförsörjningen styrs av en gemensam nämnd; Varuförsörjningsnämnden. Och där sitter Behcet Barsom (KD)Tommy Levinsson (S)Sabina Ståhl (KD), Leif Lindström (S) Lisbet Mörk-Amnelius (DSP), Börje Wennberg (S), Mats Gunnarsson (MP), Joacim Väppling (KD), Sebastian Karlberg (S), Jan Erik Jansson (M).

Jag läser på deras hemsida att "syftet med samarbetet är att främja regionernas möjligheter att tillvarata volym- och resursfördelar inom upphandling, depåhållning och distribution av förbrukningsvaror och andra varor av förbrukningskaraktär.

"Varuförsörjningen" affärsidé är alltså att tjäna pengar på att sluta de absolut bästa avtalen för sina klienters räkning.  De beskriver att de arbetar efter ett "system", kategoristyrt inköp. 

"Kategoristyrt inköp
Vårt uppdrag är att underlätta för kärnverksamheten att utföra sitt uppdrag. Genom bättre inköp kan vi spara pengar som kan användas till att utveckla kärnverksamheten inom landstingen/regionerna.

Vi har valt att införa kategoristyrt inköp i vår organisation. Kategoristyrt inköp är en tvärfunktionell metod för att säkra att verksamhetens behov av varor (och tjänster) tillmötesgås med rätt totalkvalitetskostnad. Genom kategoristyrning flyttar vi fokus från traditionellt inköpsarbete som ses som en administrativ process till att jobba med ett strukturerat och proaktivt inköpsarbete.
Vi arbetar efter en process i 6 steg."

Så mycket blajs. 

Jag kan jag konstatera att de arbetar efter ett 6-stegs-program, vars avsikt är att vara effektivt, underlätta, och spara för regionerna. 

Varuförsörjningen har misslyckats med precis allt. 

Det fina i kråksången är att eftersom de förlitar sig på en pappersmodell, så kan ingen människa anses ansvarig. 

Vad gör alla människorna i nämnden? De tycks helt överflödiga, ta modellen ett steg längre och  låt datorer göra upphandlingarna. 

Det kan i alla fall inte bli sämre.

4 kommentarer:

  1. Snart skyller dom väl på SD, Putin och Trump.

    SvaraRadera
  2. Tonald Drump2019-10-19 19:30

    Som vanligt, en samling inkompetenta politiker som vill ha makt men inte ansvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där finns alltså bl.a. 3 sossar och 3 KD men de borgerliga i majoritet! Var det därför man ratade statliga Apoteket och valde privata Apotekstjänst, som nu fixat till det så att sjukvården i de fem berörda regionerna nu påminner om den på u-landsnivå.
      Röstar själv SD och tillhör den stora falang inom SD som är emot privat sjukvård/äldrevård och skolor.

      Radera