onsdag 23 oktober 2019

Det är ett känt grepp, att för den som vill ta kontrollen över människor, så börjar man med att ta ifrån dem sina rötter och sin historia.


T. R på FB:- "Vi bör frånta Skolverket alla möjligheter att kunna påverka skolan i framtiden, företrädesvis genom en total nedläggning. Vissa verksamheter är helt enkelt så marinerade av skadliga värderingar att de är bortom all räddning. Ur askan kan sedan ett nytt sorts styre av skolan växa fram, ett styre som präglas av viljan att förmedla kunskap till nya generationer snarare än viljan att indoktrinera dem i de värderingar som är populära för dagen."


PJ Anders Linder, Axess
"I stället för att lära sig saker ska eleverna lära sig att prata om dem och tycka till om dem. Att kalla detta att lära sig "ett kritiskt förhållningssätt" är rena löjan. Hur kan man vara kritisk på ett meningsfullt sätt om det som man knappt vet någonting om? 

Vi rör oss från vad som är kvar av kunskapsskolan i riktning mot den utpräglade bullshitskolan. Skolverket kan förstås fortfarande lyfta fram en rad formuleringar om konkreta kunskaper som finns kvar i texterna men ser man till vilka förändringar som föreslås blir ambitionerna tydliga.

Likafullt är det inte kunskapsfientligheten utan traditionsfientligheten som är det allra mest slående kännetecknet för förändringen av kursplanerna. Det är som om författarna målmedvetet gått in för att ta bort formuleringar om just sådant som binder generationerna samman: sångerna, berättelserna, de historiska höjdpunkterna och gestalterna, namnen på de centrala geografiska platserna, det som har varit gångbart även i föräldra- och farföräldragenerationerna. 

Eleverna ska bibringas uppfattningen att allt viktigt och gott finns i dag och att det som funnits förut är irrelevant eller osunt. I förlängningen väntar en skola där barn med svensk bakgrund inte ska få veta varifrån de kommer och barn med utländsk bakgrund inte ska få veta vart de har kommit.

Efter minst 15 års intensiv samhällsdebatt om vikten av ökat fokus på ämneskunskaper i skolan levererar Skolverket ett förslag som pekar i rakt motsatt riktning. Det hela tyder på enastående arrogans eller tondövhet eller både och. Det skulle vara en djup besvikelse om utbildningsminister Anna Ekström, som verkade för höga kunskapskrav som ordförande i Saco, låter detta ske på sin vakt."

Bilden: Anna Westerholm, ansvarig chef för avdelningen för läroplaner.




Smålandsposten:

- Skolverket som borde vara bildningen och kunskapens högborg har blivit sin motsats; ett krypnäste för den moderna rationalismens talibaner. Men det finns ännu ett faktum som smärtar i detta: Var är de politiska protesterna som borde uppstå när en central del av västerlandets själ skall kastas i sjön? Betraktar verkligen de politiska partierna Bibelns bortskuffande som ännu ett ”förslag” att grunna på i arbetsgrupper som om det vore en ny ekvation i socialförsäkringssystemet? Är de så miljöskadade?Det är inte bara Skolverket som avslöjas som kulturell humaniod i detta. Partierna verkar helt sakna känselspröt mot det här området. Varningssignalerna har uteslutande kommit från andra sfärer än de partipolitiska." 

-----------

 Här har Ulf Kristersson och M första chansen att stå upp för sin nya paroll om att vara ett aktivt oppositionsparti. 


4 kommentarer:

  1. Jag är kristen men inte troende. Vad Bibeln beträffar anser jag bara budorden och evangelierna innehåller rättesnören att leva efter. Paulus brev till hittan och dittan och Gamla testamentets barbarism anser jag att vi kan lämna därhän.

    SvaraRadera
  2. Raymond Zweigberg2019-10-24 06:52

    Jag är asatroende och anser att den tidiga nordiska historien som skapade Norden och därmed Sverige är alldeles för viktig för att lämna därhän.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt svenskarnas DNA kommer vi ju från Ukraina.Tja, varför ej.
      De har ju samma färger som vi i flaggan.

      Jungman Jansson

      Radera