onsdag 30 oktober 2019

Hovet runt Löfvén är ett demokratiskt problem.

Vem styr Sverige, undrar SvD och reder ut begreppen för läsarna.

Vi har ju alla undrat. 

Utdrag ur texten: -"Att reda ut vem som bestämmer i Socialdemokraterna just nu är snårigt. Men klart är att något har hänt, som inte många utanför partiets väggar känner till.

I statsrådsberedningen jobbar Stefan Löfvens stab. Men där makten förut delades upp på ett antal personer i Stefan Löfvens närhet, har det största formella inflytandet kommit att ligga på framförallt en person: statssekreteraren Nils Vikmång. 

Han är Löfvens närmaste rådgivare. När något dyker upp, om något sker, är det alltid han som är på statsministerns rum.

Nils Vikmång. 


Näringsminister Ibrahim Baylan är granne och kompis med Nils Vikmång. Löfvens statssekreterare har både varit politisk sakkunnig och statssekreterare i regeringskansliet. Men då har han jobbat för Baylan, när denne var skolminister och energiminister.

Näringsminister Ibrahim Baylan. 

Vikmångs förra chef är en partiräv av rang, som bättre än de flesta har lyckats få ihop olika falanger bakom politiska förslag på otaliga S-kongresser genom åren. Både Baylan och Vikmång vet hur man gör i partiet. Och nu tolkar de rörelserna i partiet för den tidigare Metallordföranden Löfven.

Ett antal centralt placerade personer i partiet beskriver, oberoende av varandra, samma sak. I Stefan Löfvens absoluta närhet: en ödmjuk och sympatisk statssekreterare, och en näringsminister som inte har någon formell plats i toppskiktet men som på ett personligt plan står partiordföranden nära.

– Ibbe är tajt med Löfven, på ett absurt sätt. Han får som han vill i en massa avseenden, det är uppenbart. Han tar inte många strider, men när han tycker att det är viktigt, då blir det som han vill, säger en källa.

-------

I den mindre och inflytelserika cirkeln runt statsministern finns ett tydligt mönster. Den mäktiga högerfalangen från huvudstadsdistriktet Stockholms län har lagt beslag på makten i partiet. Det kan sägas vara länetfalangens starkaste gren. Att behålla regeringsmakten är överordnad allt annat." 

Märkligt. Mycket märkligt. 

Två maktspelare som åtminstone fattat det uppenbara - Löfvén behöver lots. 

Men ingen av dessa två masterminds tycks förstå att vad som krävs för att få fortsätta käka köttgryta, är att kavla upp ärmarna och ta itu med - och lösa -  ett efter ett av landets enorma problem från grunden. 

Ingenting blir ju bättre för oss, folket, för att vi vet att det numera är tre sossar som sitter på statsministerns rum med hemliga stämmor och rynkade pannor  - och misslyckas kapitalt med allting.

2 kommentarer:

  1. Raymond Zweigberg2019-10-31 07:00

    Sverige börjar mer och mer bli en socialistisk diktatur även offentligt!

    SvaraRadera
  2. Socialisterna frossar i våra allmänna medel,och gör livet till ett helvete för den arbetande befolkningen.
    Svensson

    SvaraRadera