söndag 22 september 2019

Klart det går, om viljan finns.

PM Nilsson Di: -”Tänk dig en byggnad med några få krossade fönsterrutor. Om fönstren inte repareras är risken stor att vandaler krossar ytterligare några fler rutor. De kanske till och med bryter sig in i byggnaden och om den är övergiven börjar de använda den för sina syften.”

----------

Utvecklingen går helt klart att vända. New York-polisen började använda teorin i tunnelbanan och beivrade klotter, plankning, urinering och drickande. Åtgärderna lyckades. Vanligt folk började uppfatta tunnelbanan som en säker plats, varpå den blev allt säkrare.
Polischeferna tog upp modellen på gatuplan och när Rudy Giuliani blev borgmästare i New York 1994 gav han modellen ett kraftfullt politisk ledarskap. Man satte ut polis i varje gathörn och beivrade alla småbrott man såg. För stadens säkerhet var det en succé. Brottsligheten, även grova brott, sjönk som en sten.

------------- 

Freds- och konfliktforskaren i Lund Wilhelm Agrell skrev en uppmärksammad text i SvD 13/9 där han lanserade begreppet ”inre väpnad konflikt” för att beskriva läget i Sverige. Det är ett drastiskt ordval men fångar den känsla av laglöshetens osäkerhet som James Q Wilson och George L Kelling beskrev 1982. Vem bestämmer egentligen på territoriet? Vem värnar bäst min säkerhet? Vem står för rättsskipningen? Alltför ofta är svaret maffian.

3 kommentarer:

  1. Raymond Zweigberg2019-09-23 08:00

    Rätt ofta får jag känslan av att politikermaffian använder den kriminella invandrarmaffian för att tygla befolkningen i sån mening att de inte ingriper mot brott eller inte dömer enligt svensk lag.

    SvaraRadera
  2. Tonald Drump2019-09-23 09:31

    New York-modellen fungerar inte i Sverige av två anledningar, dels för att det inte är sossarna som kommit på den (och då duger den givetvis inte) och dels för att svenska politiker är handlingsförlamade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För rädda, för fega, för inkompetenta.

      Radera