måndag 12 augusti 2019

Idag satt jag i bilen mellan Stockholm och Mariefred.

Och - kors i taket- inte en enda trafikolycka eller avstängning före eller efter Södertälje - det måste vara den enda dagen detta året, och förra, och förra.

Hursomhelst så hade jag radion på P1, och fick mig till livs sommarens första lyssning. Det var en man med sympatisk dialekt (jag är såld på skånska), jag hade inte en susning om vem han var. Men det framkom snabbt att han var nåt slags politisk höjdare, och att han i livet lockats med det ena glidarjobbet efter det andra. Dessa lockelser i diplomatin och storpolitiken hade kostat på för den stackars hustrun och barnen, de fick ofta leva glassigt liv nånstans på jorden, med de förnämsta privatskolorna, utan maken/pappan - snyft. 

Prataren var Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör sen 2015, och om jag förstod saken rätt så var Olof Skoog en av nyckelspelarna när Sverige köpte sig en plats i Säkerhetsrådet, fast Olof Skoog kallade det för att lobba. Han liknade valkampanjen vid en fotbollsmatch där bästa lag skulle vinna, han glömde berätta att svenska laget var dopat. 

Jag försökte i fantasin matcha en bild till rösten.
Fast pickan kan ni glömma, Olof Skoog använde andra vapen. Han snöt en skånsk sillafrukost ur näsan när det kärvat till sig i säkerhetsrådet, och om inte det fick gubbsen på gott humör så bjöd han in FNs generalsekreterare och alla medlemsländernas representanter till Dag Hammarskiölds Backåkra för att bli inspirerade till peace-making. 

Olof Skoog är den man, som vid ett möte om Syrien, sa till president Trump att vi goda människor i Sverige lär oss i skolan av Bamse, att "när man är stark, så måste man vara snäll", varpå Trump svarade: "Säg det till dem", och pekade på Kina och Ryssland. 

En annan livsvisdom som FN-ambassadören använde för att läxa upp mindre fina världsledare med var Astrid Lindgrens, att ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” 

På slutet lät det som om Olof Skoog, Margot Wallström och Sverige skapat fred i Syrien genom sitt enastående diplomatiska arbete.

Fast det blev bara 30 dagars eld upphör. 

Olof Skoog anser att ALLA länder i världen måste samarbete för att klara Säkerhetsrådets uppgift "att trygga världsfreden". 

Vi ser ju alla hur jäkla bra det går med den saken.


4 kommentarer:

  1. Raymond Zweigberg2019-08-13 08:16

    Varenda svensk karriärpolitiker tycks lida av hybris.

    SvaraRadera
  2. Det gäller ju att dom gör så mycket dom kan så att vi inte ska upptäcka vilka nollor dom är.

    SvaraRadera
  3. Tonald Drump2019-08-13 08:53

    Nu är det väl bekräftat att svenska politiker lever i en sagovärld. Löfven stämmer ganska bra med dunderklumpen men vem är det som är stark och snäll som Bamse?

    SvaraRadera
  4. Bedrövligt när en politiker tar till sagofigurer som förebild på den maktnivån.
    Dagispolitikerna förnekar sig icke.
    Svensson

    SvaraRadera