söndag 21 juli 2019

”Fallet ASAP visar att rättsväsendet har spårat ur”


De regler som åklagaren använder för att motivera häktningen av ASAP Rocky skapades för en annan tid och för en annan värld. Politiken har ett ansvar att agera, skriver Daniel Claesson, jur kand.

Daniel Claesson, svd, utdrag: - "Vårt rättssystem är konstruerat för en liten avskild nation i Europas norra utkant. I en krympande värld, där människor reser och arbetar i andra länder, visar sig vårt system inte fungera.

Det aktuella fallet med rapstjärnan ASAP Rocky är ett tydligt exempel som nu får stora konsekvenser. ASAP var i Sverige för att uppträda som en del i sin Europaturné. Ute på stan i Stockholm blir han och hans livvakter trakasserade av några ungdomar. Efter att ha visat stort tålamod och ingen som helst avsikt att bråka ger till slut ASAP Rockys grupp dem stryk. Det resulterar i att ASAP Rocky grips och sedermera häktas.

I sig är ett bråk en sommarkväll i Stockholm inget ovanligt. Det ovanliga är att ASAP häktas, vilket motiveras med att han är bosatt i utlandet och häktas därför på flyktfara enligt svensk lagstiftning. En häktning i liknande fall hade i praktiken varit uteslutet för en person som är bosatt i Sverige." 

Det vet vi alla som dagligen läser tidningar om grovt kriminella som släpps ut på gatan istället för häktas.

Stefan Den Talangfulle lever däremot i en villfarelse, så han mansplainar för president Trump och hela världen att det svenska rättsväsendet är självständigt.

"I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar."


5 kommentarer:

  1. Det finns likheter med fallet Karl Hedin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karl Hedin-fallet borde väcka avsky och uppröra både svenskar och omvärldsmeborgare. Att inte agendajournalisterna driver drev mot åklagaren är en skymf.

      Radera
    2. Att byta ut både rättsväsendets (och hela etablissemangets) hörselskydd mot fungerande hörlurar och glasögon i rätt styrka skulle vara en enorm vinst för Sveriges obefintliga rättssäkerhet och vårt alltmer skamfilade anseende utomlands.

      Nu är det döva som förväntas lyssna, och blinda som leder blinda, som diktatoriskt bestämmer våra öden.

      Radera
  2. Tonald Drump2019-07-21 15:44

    Stefan Löfven, den väldigt begåvade idioten. Kanske svävar han mellan snille och dille, dock mest dille.

    SvaraRadera
  3. "Begåvad" ... han har humor, den där Donald.

    SvaraRadera