lördag 23 mars 2019

Naivitet en gammal väldigt förlegad egenskap.

Å ena sidan.

Tino Sanandaji, Projekt Sanning: DN om modern barbari. Känsliga läsare varnas “Jamila upplevde ofattbara övergrepp som slav hos IS“


“Det jag inte kan glömma är mamman och barnet, upprepar hon, igen och igen. Mamman var inspärrad tillsammans med Jamila. Hon hade en bebis som var nio månader. IS-terroristerna gav knappt de yazidiska kvinnorna någon mat, utom lite bröd som ofta var mögligt. – Mammans mjölk sinade och barnet skrek och skrek. Mamman kunde arabiska och grälade på fångvaktarna. Hon sa att hennes son grät av hunger för att de inte gav oss mat.

“En dag kom IS-männen in och slet spädbarnet ifrån henne. De var borta i två timmar, berättar Jamila.– Sen kom de med ett stort fat med kött och ris och sa: ”Här är din son. Vi har tillagat honom åt dig”. De sa till henne: ”Du sa ju att du var hungrig”…
Mamman som blev serverad sitt eget barn på ett fat med ris blev galen av sorg, berättar Jamila. – Hon tog köttbitarna från fatet, lyfte dem i sin famn och tryckte dem mot sitt bröst. Hon bara skrek…Huvudet låg på fatet, det hade de inte gjort något med. De hade tillagat de andra delarna av barnet”
“De sköt kvinnor som de tyckte var för gamla. Utanför lokalen där vi var fångna. ”Ni passar inte att ha samlag med, ni är för gamla”, sa de“
Så varför gör IS detta mot just Yazidier? Islamska Staten följer en bokstavstrogen tolkning som utgår från religiösa krig på medeltiden. Där erkänns mänskliga rättigheter för monoteister som kristendom och judendom (”bokens folk”), då de anses tillbe rätt gud, bara på fel sätt. Däremot finns inga rättigheter för diverse vantroende (kafirs, mushrik, dahriya etc) som tror på fel gud, tillber flera gudar, inte tror på gud alls osv.


Å nndra sidan.

Bettan Byvald arbetar på Socialtjänsten i Angered. 
När de fårkännedom om hemkommande jihadister är det Bettan Byvalds uppgift att gå vidare.
– De blir lite rädda, det är lite otäckt. Vi gör en barnavårdsutredning och kollar att allt är okej med barnen. Vi tar också reda på om de är brottsmisstänkta. En del tackar nej till mer aktiv hjälp efter barnavårdsutredningen men då kontaktar vi igen. Andra kommer tillbaka självmant. Det handlar om att öppna en väg för dem.

SVT: Vad är syftet med de här mötena?

De här människorna har varit nere hos en av världens kanske hemskaste terrororganisationer. Sedan ska de komma tillbaka och bo här. Då vill ju vi säkerställa att de lämnar det tankemönster som rådde där nere och att de kommer in i vårt demokratiska samhälle igen. Att de delar våra värderingar.

SVT:  Vad vill de i dag?
– Det är ganska enkla saker, att det ska gå bra för deras barn, att de ska få ett jobb och bli vanliga skattebetalare.

SVT: De vill leva ett vanligt Svensson-liv?
– Ja

2 kommentarer:

  1. Dum, dummare, dummast, sen kommer Bettan B.

    SvaraRadera
  2. Tonald Drump2019-03-23 23:55

    Att de kommer in i vårt demokratiska samhälle igen. Dom har aldrig befunnit sig i vårt demokratiska samhälle och kommer aldrig att göra det. Det går inte att omvandla en terrorist till en demokrat, inte ens i Sverige.

    SvaraRadera