tisdag 15 januari 2019

Svensk rättstillämpning - ett hån mot rättsväsendet.


”Det är frustrerande att politiker, forskare, kriminologer, jurister, polischefer och polisfacket undviker det största problemet. Det är domstolarnas oförmåga och ovilja att tillämpa en rimlig bevisvärdering.
Det finns nu knappt några bevis som är tillräckliga för att fälla vid dessa brott.”

”När det gäller den så kallade "Kulturprofilen" dömdes han av hovrätten till två och ett halvt års fängelse utan tillstymmelse till den tekniska bevisning som däremot krävs vid gängkrig.”

”Hovrättens friande dom mot den 24-åring som dömts till 18 års fängelse för dödsskjutningen mot gängledaren i en bil i Bromma visade vägen. Trots en kompakt teknisk bevisning med DNA, krutstänk och telefonpejling räckte det med att försvararen påstod att de tekniska bevisen kunde ha avsatts vid tidigare tillfälle. ”
”…den som åtalades för handgranaten mot polisbussen i Tumba inte kunde fällas - trots att hans DNA fanns på handtaget. Man söker efter och konstruerar möjligheter att frikänna.”
”Detta är ett hån mot rättsväsendet och det är en skam om det kan läggas till grund för en frikännande dom i hovrätten.”


”Därför är politikernas ansträngningar med straffskärpningar verkningslösa eftersom domstolarna anser sig stå fria från polisens och samhällets förväntningar.
I den kampen måste rikspolischefen Anders Thornberg och Polisförbundets Lena Nitz ställa ultimatum. Att sätta hoppet till en förändring via 10 000 nya poliser - om fem år - är fullständigt utsiktslöst. Det är domstolarna som är problemet.”


De olika bevisvärderingskraven för tidigare ostraffade som är minimala för tidigare ostraffade (som t.ex. i fallet med ”kulturprofilen”) medan de är fullständigt drakoniska och absurda för förhärdade brottslingar – måste belysas och ändras. Det hela är i grunden ett tecken på ett rättsväsende som fullständigt spårat ur.

DEBATT - av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis.

4 kommentarer:

  1. Vad kan jag,röstboskapet nu göra för att klara mig ur denna politiska härva?
    Denna bisarra utveckling när våra domstolar ockuperats av envåldshärskare.
    Landet utan framtid.........

    SvaraRadera
  2. Missade Du Leif GW:s ilska i TV i kväll???
    Brottslingar släpps innan ens bläcket torkat på anmälan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missade. Tack, ska se om jag kan googla fram det!

      Radera
  3. Finns nog på nån Play-kanal.
    Längesedan jag såg honom så genuint arg.
    Han talade tydligen ur hjärtat.

    SvaraRadera