måndag 17 december 2018

Dags att fly.


Tino Sanandaji:

- Jag lanserar nu mitt nästa projekt, som denna gång handlar om risken för företagarflykt och talangutvandring från Sverige om samhällskontraktet inte efterlevs.
"Under 1970- och 80-talen drabbades Sverige av företagarflykt, där entreprenörer och familjeföretagare lämnade landet till följd av missnöje med samhällsutvecklingen...

Om Sverige blir mindre attraktivt passeras till slut en gräns där somliga skulle utvandra, till och med de som är fästa vid sitt hemland och helst skulle föredra att bo kvar. Trots att detta är en viktig fråga saknas i dag en systematisk kartläggning av riskerna för utvandring, i det fall att Sverige fortsätter att utvecklas åt fel håll och missbelåtenheten växer. Jag vill därför skriva en rapport som belyser riskerna för utvandring.

Att kompetensen lämnar Sverige är skadligt för ekonomin, men kan vara berättigat ur den enskilda individens perspektiv. Ingen har skyldighet att stanna kvar och låta sig exploateras av politiker som inte värnar om landets bästa. Att rösta med fötterna kan tvärtom vara ett effektivt sätt att protestera mot ett samhällssystem, som utvecklas åt fel håll och inte är villigt att adressera källorna till missnöjet. 

Företagarflykten var en av de viktigaste faktorer som skapade opinion och tvingade politiker att bryta utvecklingen mot den socialistiska näringspolitik som inleddes 1968. Nu när Sverige återigen riskerar att utvecklas i fel riktning är det viktigt att i tid belysa eventuella risker och därigenom reversera den negativa utvecklingen”

Att mina senaste projekt Massutmaning och Tio Tusen Miljarder lyckades bli så framgångsrika beror på läsarnas stöd som möjliggjorde den perfektionism som krävs för maximal genomslag i samhällsdebatten. Detta ämne gången kommer jag inte att tvinga er läsa en bok, för ämnet passar en rapport bättre, som kommer att läggas ut för alla att läsa.

Jag hoppas att ni åter hjälper med en framgångsrik kampanj. Jag tror att det är ett viktigt ämne och att det är dags att uppmärksamma risken för utvandring innan det är för sent.
Swish 1235252036



NN1. - Det låter väldigt bra och angeläget! Kommer att sponsra! 

NN2. - Oerhört viktigt ämne, sponsrar givetvis!

NN 3. - Mycket intressant och högaktuellt ämne. Självklart blir det en sponsring! Personligen har även jag en plan B ifall utvecklingen fortsätter att gå "söderut".
 NN4. - En majoritet av mina vänner/ bekanta ska eller har migrerat, samtliga högpresterande. Många väntar in att barnen ska bli äldre. Går lika bra att sälja släpvagnar till svenskar från Malaga etc


NN 5. -Jag tillhör en av dessa företagare som lämnade landet 1990. Många av mina vänner har utvandrat, alla med stor framgång i nya länder. En sak vi har gemensamt är bestörtningen över Sveriges förfall...

 NN 6. - Skulle nästan vilja säga att det är för sent?Sånt bestämmer man inte på en "grisblink". Har man väl börjat tänka i de banorna är det förmodligen för sent (vilket många redan har).

 NN7. - Även nettoskattebetalare går i exittankar. Mycket skatt - inget samhällskontrakt.
 NN 8. - Min fundering är vad har "medelsvensson" för alternativ? De som inte är företagare eller har internationellt eftertraktad/gångbar kunskap, är swexit möjligt?

 NN 9. - Stödjer! Utflyttningen har redan börjat.
NN 10. - Man behöver varken vara företagare eller talang för att fundera på detta.Det finns tillräckligt med skäl ändå till att jag och min familj bytt ut husvagnen mot en bostad i södra Europa.Swish kommer!
 NN 11. - Det är ett stort steg att lämna landet men trots det; något som flitigt diskuteras i mina kretsar. De som kan, flyttar ut. Orsakerna till utflytt är inte enbart ekonomiska. Försämrad sjukvård och ett otryggare Sverige är vanliga argument. Som flera nämnt här, är momentum redan igång.

 NN 12. - Mycket bra projekt, Tino! Flyttade själv ut familj och företag på åttiotalet mycket pga fientligt företagsklimat. Då fanns inte allmänfungerande internet. Info via KV-radio. Idag finns inga avstånd så mycket lätt att flytta och framförallt för barnfamiljer som vill ge sina barn en juste utbildning. Nu tillbaka i Sverige men ånyo utflytt ligger i tuben.

NN 13. - Exakt, nu finns skype och email, fler har studerat och rest utomlands. det är billigt att flyga och man kan dessutom få sjukvård i hela EU. Tröskeln att utvandra har sjunkit, och risken att missnöje driver bort fler har ökat.


 NN 14. - Inte ens tidigare skyddade kommuner är trygga idag. Omfattande öppen narkotikahandel, inbrott, rån och otrygghet. Riksdagspolitikerna måste visa att de kan, vill och vågar skriva ett nytt hållbart samhällskontrakt istället för att tala om färgen på tapete

NN 15.- Den yttersta demokratiska rättigheten ”att rösta med fötterna” är vad man kan ta till när inget annat hjälper.
Många som flytt från ett liv bakom järnridån, från mullors religiösa förtryck, klanstrider och drakoniska skatter kan vittna om det.



4 kommentarer:

  1. Men det har man väl redan gjort?

    Jungman Jansson

    SvaraRadera
  2. Kul metod att logga in.
    Mycket trafikljus idag. Man håller sig vaken, i sanning! Tack...
    Jungman Jansson

    SvaraRadera
  3. Jag hade fel!
    Det blev ju trafikljus nu...
    Tack...
    Jungman Jansson

    SvaraRadera
  4. Ja de kommande generationerna svenskar (som överlevt invasionen),kommer att syssla med får/get-skötsel,eller möjligen driva någon Kamelfarm.
    Det sistnämnda har ju redan prövats på i Angered.
    Nu var väl dessa innovatörer med sin senare idé,några år för tidigt ute,det lär krävas c:a 10 år till,innan öknen-världens exoter blivit till en majoritet,i Abzurdien.
    Speciellt Kameltransporter lär bli lönsamt,när de Gröna kommunisterna,och andra underutvecklade figurer lyckats avveckla dagens automobiler !

    SvaraRadera