tisdag 20 november 2018

Same shit- different day. Danskt klarspråk om Sveriges regeringsbildning och framtid.

Mikael Jalving

Se, hvilken dans: svensk samba

Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise.

Mycket välklädda, allvarstynda och vältalande svenska partiledare ses i dessa dagar på väg in och ut genom dörrar, till möten om att skapa en ny regering. Riksdagsvalet är redan länge sen (september), och regeringsbildningen dras i långbänk, därför att ingen vill samarbeta med valets riktiga segerherre, Sverigedemokraterna.

Därför håller de på, de andra partiledarna. In och ut, stopp, om igen, bort till talmannen och tillbaka igen.
Det liknar en dans, därför att det är en dans. En dans om makten, äran och det formella inflytandet över ett samhälle i glidande upplösning från syd tilt norr, från stad till land, från rik till fattig och mellan etniciteter.

Enligt finländske Kyösti Tarvainen från universitetet i Aalto, som i en intressant studie offentliggjord i Bulletin of Geography, zoomar in på de nordiska länderna, kommer den infödda delen av befolkningen inte att vara i minoritet förrän år 2065 i Sverige, men vågorna går redan högt. Den historiskt unika transformationen av befolkningssammansättningen i de nordiska länderna har i loppet av få årtionden medfört ganska våldsamma sociala, kulturella och ekonomiska förändringar, och flera är på väg beroende på demografi och kultur.

__________

Den engelske iakttagaren och författaren Matthew Goodwin, lektor vid University of Nottingham, talar om de de fyra D´na i västeuropeisk politik: distrust, destruction, deprivation och dealignment.

Med distrust hänvisas till en allmän och specifik misstro till det politiske systemets möjlighet att lösa samhällsproblem.

Med destruction hänvisas till en gradvis ödeläggelse av nationella kulturer.

Med deprivation hänvisa till en proletarisering av den gamla arbetarklassen i konkurrens med en ny etnisk underklass.

Med dealignment hänvisas till en växande klyfta mellan de traditionella partier och väljarna som nu känns igen från hela Västeuropa.

De fyra D’na är i Sverige kryddade med nämnda sambadans. orsaken är lika djup som den är enkel -  en tvärpolitisk vägran att använda SD’s mandat till något. Man samarbetar ju inte med nazister, eller hur?
Vad vi bevittnar, är historiskt.

1 kommentar:

  1. Ja inte bara våra grannländer skäms över landet Abzurdien....Tror att de alla också känner ett visst medlidande.Att vi ursvenskar väl i alla tider, skrattats ut bak ryggen,är ju ingen nyhet.Men när man trodde sig vara vid lands ände går det vidare utför !

    SvaraRadera