torsdag 8 november 2018

Demokratin som statsskick börjar tappa mark.

Trumpförföljaren, SVTs Erika Bjerström, har faktiskt skrivit en bländande analys om den politiska polarisering, analysen gäller i högsta grad Sverige/EU också.

Erika Bjerström (utdrag)

-"USA har delats in i två rivaliserande klaner. De ser inte på varandras tv-program, de läser inte varandras tidningar, de umgås inte med varandra. 

 Traumat är så stort att röster höjs för att USA behöver organiserade försoningsprocesser för att läka.

De avskyr varandra, demokrater och republikaner. Det är över 100 år sen landet var så polariserat. Misstron handlar inte bara om politik, utan lika mycket om känslomässig identitet. 

Det som förvånar är graden av intolerans och hat. Motviljan mot motståndarlägret är större än någonsin. Demokrater skyller republikaner för att drivas av vit identitetspolitik, inte bry sig om fattiga, vilja skydda manliga maktstrukturer, förneka klimatkrisen, vara smygrasister och homofoba.
Republikaner ser demokrater som ett hot mot familjen som värdegrund, de är gudsförnekare, barnamördare (för abort), slösar med statens pengar, opatriotiska fegisar som vill inskränka individens rätt att bära vapen och de är för öppna gränser.

Klanerna lever i varsin filterbubbla, konsumerar inte samma nyhetskällor även om de ibland tar del av ”motståndarnas” nyhetskällor för att förfäras över den ”lögnaktiga” rapporteringen. Det är inte längre så att man bara är oense i politiska frågor, man förnekar fakta som motparten bygger sina argument på, man ifrågasätter varandras lojalitet med fosterlandet, och har helt skild syn på de institutioner som bygger upp ett samhälle, familjen, trosfrågor, föräldraskap och utbildning."

4 kommentarer:

  1. Raymond Zweigberg2018-11-08 18:14

    Som i Sverige!
    SD-anhängare mot övriga!

    SvaraRadera
  2. Hur kan du berömma en sådan idiot???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din kommentar bekräftar ju det Erika vill säga!

      Radera
    2. Vad "Erika" menar är ju att när den "rätta" klanen beter sig så här så är det helt i sin ordning, men när "fel" klan gör det är det förkastligt! Du tror väl inte att hon gått och blivit objektiv?

      Radera