tisdag 7 augusti 2018

Anna Hedenmo, en lysande berätterska.

För Sommarpratet idag får Anna Hedenmo MVG+++. 

Jag ligger på bryggan i skuggan och lyssnar, och hon fångar mig snabbt.  Anna Hedenmo är en kvinna som bemästrar språket och är ett medialt superproffs, tillika en kvinna med mycket makt, det var mer påtagligt i Sommarprogrammet än från TVstudion där hon ju oftast sitter med frågorna. Vi serverades en Anna Hedenmo så som hon mycket gärna vill framställa sig själv. Ungefär som vi nutidare gör på facebook.

Hennes brandtal över journalistisk heder berörde mig starkt, nu gällde det flockmentaliteten bland kollegorna och den fullkomligt onyanserade #metoo-hysterin i radio/tv/tidningar under 2017, som faktiskt drevade livet av folk. Då talade den skarpa Anna Hedenmo, ordförande i Publicistklubben, och ingen kunde missa hur Anna Hedenmo brinner för pressetiken, den idag närmast bortglömda. 

Fast då kom det där tvivlet, tvivlet på hennes ärlighet, för visst har Anna Hedenmo i alla år suttit på samma odemokratiska SD-tåg som hela SVT/SR/TV4 och resten av gammeljournalisterna? Den vämjeliga utfrysningen och totalmobbingen av SD  och dess väljare i mediedebatten är och förblir en journalistisk skamfläck.

Sen har jag också en gammal hang-up med väldigt framgångsrika människor som lyckats med allt, när dom kommer dragande med sina föräldrars och farföräldrars arbetarbakgrund och förakt för överhet, som ett slags alibi för att kunna kalla sig socialister. 

Som om en person som Anna Hedenmo lyckats leva kvar i förfädernas smärta trots allt. Jag går inte på det, fattigdomen i gamla Sverige var på allvar, och ingen brosch som man prålar runt med när man vill framstå som nån annat än den man är. 

Intressant också att Anna Hedenmo blottade en så sårad själ över att själv i en intervju vid en boksignering ha ställts en personlig fråga som hon upplevde som kränkande. Det tog så hårt så hon kände sig manad att påpeka detta i mail till intervjuaren, som i radioprogrammet lite hämndlystet beskrevs som en tölp.

Hennes egna mycket privata frågor till intet ont anande intervjuoffer i STV har ju alltid ett gott syfte - eller hur.
.

10 kommentarer:

  1. 26 augusti 2014, inför valet det året, hade Anna Hedenmo utfrågning av Jimmy Åkesson i SVT och hon visade då den dåliga smaken/omdömet att, i anklagande ordalag, dra in JÅ:s då nyfödda baby i valdebatten!
    Och mittemot, satt SVT:s Mats Knutsson och myste.

    SvaraRadera
  2. Svårt att glömma. Tvi vale.

    SvaraRadera
  3. Anna Hedenmo tillhör den skaran människor vars föräldrageneration växt upp i en skokartong.
    Föga imponeras man av deras skryt om härkomst.
    Anna tillhör den nya adeln!
    Svensson

    SvaraRadera
  4. Jag utgår från att inlägget till stor del var ironiskt, och att du inte sjunkit så djupt att du faktiskt tillerkänner AH det minsta uns av anständighet och intelligens. Började undra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ingen ironi. Jag lyssnade objektivt och jag ger Anna Hedenmo 100 procent cred för ett fantastiskt väl utfört Sommarprogram. DÄREMOT skriver jag mycket rakt om mina tvivel och de känslor som hon förmedlar, dvs oärligheten när det gäller den egna journalistiska hedern, den snobbiga socialismen som hon iklätt sig, samt von-obenseendet som drabbar maktpersoner. Så blogginlägget ska läsas precis så rakt som det är skrivet. Min beundran för Anna Hedenmos oerhörda professionalism och underhållningsvärdet, men min kritik för det som jag upplever som negativt.

      Radera
    2. Trist ...

      Radera
    3. Trist.......? Att jag har en förmåga att se nåt positivt i en person vars åsikter jag inte delar?????

      Radera
  5. Man måste skilja på sak å person.
    Det gör inte Anna Hedenmo i sin yrkesroll!
    Därför tummen ner för henne.
    Svensson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du kan inte heller skilja på sak och person? Lika god kålsupare som Anna Hedenmo?

      Radera
    2. Är inte "sak" (d.v.s hennes sätt att missköta sitt journalistiska arbete) en del av hennes person? Var och hur går gränsen?

      Radera