torsdag 14 juni 2018

Räddaren av afghansk musik - vem kunde vara mer värd Polarpriset.


En av årets Polarpristagare är The Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och dess grundare och ledare Dr Ahmad Sarmast. Musikkulturen i Afghanistan förbjöds av de drakoniska regler som de islamistiska talibanerna införde. Trots fattigdom, osäkerhet och självmordsbomber finns i Kabul detta unika musikinstitut, där nära trehundra ungdomar får gratis undervisning både i klassisk västerländsk och traditionell afghansk musik.

Dr Ahmad Sarmast: Min övertygelse är att utan kultur och musik kan inget civilt samhälle fungera. 

Den afghanska sångerskan Aryana Sayeed underhöll på prisutdelningen, hon berättade att hon lever med livvakter i UK efter att mullorna utdelat en fatwa mot henne, mullorna har lovat att den som hugger huvudet av henne och levererar det kommer att få komma till himmelen.

Jag frågar mig vilken Gud det är som hatar musik och vill förbjuda allt vackert. Det låter som så förfärligt mycket hat. Alldeles i onödan.


2 kommentarer:

 1. Carina, vad är det som händer, har Du blivit hackad?
  Saknar flera av Dina inlägg?
  Humanistiska löfven i går & c-s-mp-och-v-storsta-losers-ever.
  Har stasi hittat hit?

  SvaraRadera
 2. Lyssnat! De afganer som stannar (återvänder) och utvecklar sitt land är lysande beundransvärda. Vissa tecken tyder på att flertalet av de 9000 är en braindrain för Afganistan. So please Fatemeh Khavari starta #gohomemybrothers
  Mässkalle

  SvaraRadera