tisdag 20 mars 2018

Jorden kommer att överleva.

Det är värre med oss människor.

- Jorden måste tömmas på hälften av människorna skriver Kim Stanley Robinson, det är enda chansen att rädda planeten. Det finns idag dubbelt så många människor som för för 50 år sedan. 

Och ändå fortsätter människor i Afrika och Mellanöstern att producera fler och fler familjemedlemmar, och Erdogan uppmanar alla turkar i väst att skaffa minst fem barn. Som om det inte rörde dem. 

Dock. 

Låt oss inte bli hysteriska. Jorden har alltid varit en oerhört kraftfull, föränderlig och farofylld plats för allt form av liv som befunnit sig här.  En istid, en kollision med en meteor, massvält, en pandemi, ett kärnvapenkrig eller vad som hur otroligt helst - är aldrig långt borta.

 Så låt oss äta, dricka och älska varandra idag, för imorgon är vi döda.

3 kommentarer:

 1. Den dystopiska stadsmiljön i Bladerunner ter sig allt mer som ett troligt utvecklingsresultat.

  SvaraRadera
 2. Naturen har inget att frukta, den överlever. Människan bör frukta naturen som dödar urskillningslöst när den hotas.
  Min misantropiska ådra gör att befolkningstillväxten skapar hoten.
  Min filantropiska gör att jag går till säng med kärleken som boten.
  Mässkalle

  SvaraRadera
 3. Visste NI att jorden kan LÄTT försörja 10+ ggr dagens befolkning OCH samtidigt kan hälften av all brukad mark återlämnas till naturen. Detta förutsätter att CO2-nivån i jordens atmosfär återställs till den normalniv som förelegat under årmiljonerna, d v s ca 0,08% alltså en fördubbling mot dagens nivå. En annan förutsättning är att ev GMO-grödor odlas utan långtida förgiftande kemikalier.

  Faktiskt stod "högre" livet på jorden för ca 100 år sedan på randen till utdöende och enkla gymnasielabb visar att högre liv dör vid ca 0,02% CO2 och vid ca 0,01% CO2 är även livet på bakterienivå utdött.

  Formeln för kolbaserat liv är (CO2 + H2O + Solenergi) * Klorofyll.

  Gör mänskligheten som växthusodlarna gjort sedan länge, d v s tillsätter (ÖKAR) CO2, så kommer det att gå bra för mänskligheten, annars finns det ingen räddning.

  SvaraRadera