onsdag 14 juni 2017

Det gör ont.

Men är för mig självklart och enkelt. 

Alla kan sorgligt nog inte alltid göra allting som alla andra kan. 

Jag lyssnade på Ekot, SR, idag och fick höra om personer med diagnoser som adhd eller autism som kan ha svårt att "få" körkort.
Forskning görs på Mobilitetscenter i Göteborg, där Maria Almberg arbetar.

– När det gäller adhd-diagnoser så handlar det mycket om koncentrationen, att man har svårt att få till teorin helt enkelt. Och då får man ju inte heller sitt körkort om man inte klarar teoriprovet, man har alltså svårt att fokusera på det här när man ska plugga teorin.

Utbildningen på en trafikskola handlar också om att förstå risker. Man får lära sig att undvika farliga situationer när det till exempel finns risk att krocka. Och för vissa som har diagnoser kan det här vara det svåraste i utbildningen:
– För personer med autism eller Aspergers syndrom så verkar det mer handla om att man har svårt att tänka sig in i situationer som inte är verkliga, att det är svårt att se riskerna i trafiken innan man har lärt sig att det verkligen kan finnas risker. Att det är svårt att få ihop det här med teori och praktik helt enkelt. 

Det kanske är allra bäst för alla i trafiken om somliga, som inte kan koncentrera sig eller inse risker, inte kan "få" körkort.

Jag förstår inte vad man forskar om.

1 kommentar:

 1. "tänka sig in i situationer som ej är verkliga"?
  Tycker att livet bjuder på en hel del situationer som är verkligt verkliga.
  Finns det andra situationer?
  Skulle nog ha lyssnat på filosofilektionerna.
  Konstigt att men har klarat sig i trafiken under alla år.
  Dels med sig själv vid ratten. Dessutom alla andra med diagnoser och / eller lagom lulliga.
  Tur man inte funderar för mycket.

  Jungman Jansson

  SvaraRadera