tisdag 25 oktober 2016

Det har alltid funnits människor med urflippade idéer.

Förr fanns det en eller möjligen två helrubbade på en normalstor skola, man kunde hålla med och sen himla med ögonen och inte bry sig, ofta försvann dom in i nåt skyddat boende nånstans i evig tystnad. Men idag är det dom excentriska kufarna som gör anspråk på att vara normen och att styra vårt tänk om framtiden. Om dom släpps lösa, kommer dom att förinta allt liv på jorden.

 Märtha Pastorek Gripson är en sån doktorand i estetik och lärande vid högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. 

Hon är missnöjd med att skoldans påverkar elevers könsroller, och menar att gammal sällskapsdans bygger på "en heteronormativ idé om flickor och pojkar som motsatser, och alltså komplement till varandra, och det är ett problem om man inte förhåller sig lite reflekterande och problematiserande."

- Det är lite löjligt att det ska va just tjejer och killar i en pardans. Tjejerna kan lika gärna dansa med tjejer, eller föra, men killarna skulle också kunna få dansa tjejernas steg. Varje skola ska ha en likabehandlingsplan, och det är man duktig på att ta fram i teorin i Sverige, men hur den sedan implementeras i praktiken, där tror jag att man har en del att göra. 

Likabehandlingsplanen? Dra den i de svenska no-go-zonerna, där varken dans, röra-vid-varandra, eller musik  tillåts. Där kan Märtha Pastorek Gripson lägga sin neurotiska överskottsenergi.

3 kommentarer:

 1. Ha, den var bra! Ibland undrar man vilket vansinne som drabbat detta land!!! Undrar verkligen hur madam doktorand skulle klara att diskutera heteronormativitet i en källarmoske?

  SvaraRadera
 2. Vad jag vet så har ännu inte evolutionen skapat nya hormoner, det är väl fortfarande östrogen och testosteron som finns med när könet skapas. På ett piano är de svartvita tangenterna DNA, men vilken melodi som spelas bestämmer våra hormoner, dom är oerhört kraftfulla, östrogenet mäts i biljontedelar, testosteron i miljarddelar.

  SvaraRadera
 3. Här doktoreras det käpp rätt åt hel....!
  Bilden säger allt!
  Man och kvinna underbar dans ljuv musik,
  lovely.

  SvaraRadera