onsdag 14 september 2016

Thomas Gûr lär oss om Köpenickiad.Thomas Gûr, FB, publicerar idag en bild på RPC Eliasson och berättar för oss om Köpenickiad.

Wikipedia: -"Köpenickiad är en typ av falsk maktutövning. Ordet kommer från en händelse i det kejserliga Tyskland där skomakaren Wilhelm Voigt den16 oktober 1906 förde myndigheterna i staden Köpenick, idag en stadsdel i Berlin, bakom ljuset.

Voigt var en tragisk figur på 55 år som suttit i fängelse för stölder en stor del av sitt vuxna liv. Han hade blivit frisläppt några månader tidigare, men kunde inte få arbete inom sitt yrke. Han skaffade sig då en preussisk kaptensuniform och valde på måfå några soldater som han kommenderade till rådhuset i staden Köpenick. där lät han arrestera borgmästaren och polischefen. Den senare låg och sov i tjänsten när Voigt och soldaterna kom dit. Han beslagtog därefter stadskassan på drygt 4 000 mark och signerade kvittot med namnet på direktören från fängelset han just blivit utsläppt från. Borgmästaren och polischefen skickades till Berlin per vagn för att ”förhöras". Han förklarade för soldaterna att operationen i Köpenick var avslutad och gav dem pengar till mat och återfärd (med tåg) och passade därefter på att klä om sig till civila kläder.

Tio dagar senare greps Voigt och begreppet köpenickiad (ty. Köpenickiade) var myntat. Han dömdes till fyra års fängelse men benådades av kejsaren Vilhelm II redan 1908. Han skrev en bok om händelsen och turnerade runt om i Tyskland och höll föredrag." 

Det finns ett ord för allt.

4 kommentarer:

 1. Har förstått att det är falsk maktutövning.
  Här är det en som gillar att visa upp sig som den polis han inte är.
  Köpenickiade, huvudet på spiken.
  Skojig läsning, tack för den Carina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka Thomas! Själv njuter jag, precis som fu Elisabeth, av att lära mig nåt nytt varje dag!

   Radera
 2. Lättlurade som människor är så låter vi historien upprepa sig återigen.

  SvaraRadera
 3. Kling/Klang polisen i egen hög person.

  SvaraRadera