lördag 3 september 2016

EUROGEDDON.

EUs ledare återvände i veckan till platsen för eurons födelse, höghuvat struttande omkring likt dagens masters of the universe. Och om man nu misstänker att Storbritanniens Brexit skulle ha skakat om deras själförtroende åtminstone en aning, så berättade deras uppställning inför fotograferna en helt annan story.

Euron var en hopplös högfärdsidé redan från början, det var fullskalig galenskap att introducera en gemensam valuta för mer än 20 så vitt skilda länder, utan en gemensam skatteteknisk union, som kunde garantera att alla spelare hade samma regler. 

Idén att bunta ihop länder med helt olika ekonomier, som om dom bara var en europeisk kopia av USAs stater, var från början ren och skär idioti. Amerikas stater delar samma kultur, samma banksystem samt har en kraftfull känsla av nationell solidaritet. 

Men EUs malliga byråkratelit tänkte inte på det.


Nobelprisvinnaren Joseph Stiglitz( The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2001) varnar idag för att euron är dödsdömd, alltmedan politikereliten vägrar att erkänna katastrofen, dom agerar som om de inte anar vad som komma skall.

Euron har varit en förödelse för de länder som inte kan devalvera, och därför inte kan rädda sig själva från fattigdom. Så jag välkomnar en snar kollaos, har man fastnat i ett hål är det en bra grundidé att sluta gräva.

 

2 kommentarer:

  1. Tyskarnas list att ta över Europa. Tidigare fick deras ekonomi stryk på grund av deras exportframgångar men nu har man trygga bojsänken i form av PIIGS som säkert håller euron nere.

    Sedan finns det inget nobelpris i ekonomi, ingenjör Nobel var tillräckligt insiktsfull för att inse att ekonomi är ingen vetenskap likaväl som alkemi eller astrologi inte heller är det. Krister Wickman och Per Åsbrink skapade Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för att snylta på Nobels renommé.

    SvaraRadera
  2. Tack, Argus, rätt ska va rätt. Korrigerat!

    SvaraRadera