torsdag 30 juni 2016

Fel spår om den fria rörligheten.

Fredrik Johansson, SvD skriver: "Ska Johnson – eller vem som nu blir premiärminister – åka till Bryssel och förhandla detta med EU (jo, det blir med EU och inte bilateralt) och förklara att britter måste få bo, jobba, studera och pensionera sig överallt, men att rumäner, bulgarer och polacker inte längre är välkomna till Storbritannien?

Ska vi nu för en gångs skull försöka att inte låtsas? Ska vi nu för en gångs skull våga tala om att motståndet mot den fria rörligheten inte är den fria rörligheten i sig, utan faran i lockelsen och dragningskraften till de länder som har den generösaste välfärds- (läs bidrags- och försörjnings-) systemet. 

Vilket klokt, fritt land vill förhindra människors lust och möjlighet att vandra vidare, följa sin längtan, starta upp på nytt och sätta ner sina skor var de själva må vilja arbeta och bo? Det är inte entreprenörskap och utvandraranda motståndet handlar om. Det handlar om människor som i massor drar från länder utan något som helst socialt skyddsnät, för att gratis förse sig av de skyddsnät som slitits ihop i generationer i andra länder.  

Så länge de sociala förmånerna skänks bort en masse från dag ett i vissa länder, men inte alls i andra är "den fria rörligheten" djupt omoralisk och fullständigt förödande för länderna som parasiteras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar