onsdag 15 juni 2016

Är Expressen och SVT insyltade i dagens rödgröna våldsaktivismpropaganda?


Anders Thor, skriver på FB: 

-"Idag kom en flash om att personer olovligen försökte ta sig in på min arbetsplats, Rosenbad. Med den senaste tidens terrorattacker, och inte minst Utöya i minne, så gjorde det mig ärligt talat ganska rädd. Jag började fundera på vilka flyktvägar som fanns, på min fru och min familj.

Ganska snart kom uppgifter att de som var utanför entrén inte utgjorde ett riktigt hot - de var bara korkade nog att tro att det är en god idé att föra fram sitt budskap genom att börja klättra på ett statligt skyddsobjekt.

Det som dock är bedrövligast med detta - det är att se den totala bristen på redaktionellt tänkande hos de stora mediehusen, inte minst SVT och Expressen. De valde att livesända intervjuer med aktivisterna, och de fick stå helt ostört och använda aktionen till att få ut sitt budskap. Expressen gjorde för säkerhets skull två intervjuer, med 5 minuters mellanrum, för att höra "om det hänt något sen sist".

Detta skapar ett så fruktansvärt dåligt exempel. Det finns jättemånga fantastiska aktivister som brinner för viktiga frågor, som går i demonstrationer, skriver debattartiklar, samlar in namn och gör lagliga PR-stunts - men som inte får en bråkdel av den uppmärksamhet som nu ges mot de som bryter mot lagen. Istället lär mediehusen ut att sådana aktioner, som nog gav fler än mig hjärtklappning i det här huset, ger exakt det resultat som efterfrågas: stort och fritt medieutrymme.

När jag försökte ta debatten med Expressen om detta, så började Niklas Svensson raljera över att jag "är upprörd över att medierna rapporterar om den usla säkerheten runt Rosenbad", som om det inte vore skillnad på att rapportera om säkerheten och liveintervjua förövarna. 

Jag ska inte lägga mer kraft på det här, men jag vill bara få ur mig en stilla önskan om det pressetiska tänkandets återkomst till Sverige."

"Att medierna rapporterar om det inträffade är befogat. Vad som dock inte är det, är att intervjua aktivisterna. Ett flertal medier gjorde detta – däribland SVT. Där fick aktivisten Emma Örn förklara hur aktionen gick till och varför den genomfördes. Det är anmärkningsvärt att någon som precis utfört en våldsam aktion mot ett statligt skyddsobjekt får utrymme att oemotsagt föra ut sitt budskap i public service.

När de som begår brott får medialt utrymme, medan laglydiga medborgare ofta får kämpa i motvind för att få sina röster hörda, skickas signaler om att attacker på demokratin lönar sig. Extra allvarligt är det när det är just ett public service-bolag som skänker aktivisterna denna legitimitet – för de om några har råd att värdera pressetik framför klick."

4 kommentarer:

  1. Det var den regerande regimens egna huliganer som gjorde attacken!
    Hoopsan

    SvaraRadera
  2. Thomas Mattson vill till Billebergarna och han skyr inga medel.

    SvaraRadera
  3. Tänk när Rheinfeldt passerades till de bakersta raderna i bilden av EU-ledarna, håll det i tankarna när han vill komma igen. Var han skurk nog eller inte, that´s the question.

    SvaraRadera
  4. Miljörörelse=vänster=frikort.

    Vad var det föresten för jädra syltryggar till vakter? Dialogpoliser eller?? Verbal varning, varningsskott och sist verkanseld är det som gäller vid skyddsobjekt (eventuellt kan man göra en pipstöt i fejjset på angriparen). Ha! Tänk vilket jäkla liv det skulle blivit då!

    Herr Banan

    SvaraRadera