onsdag 25 november 2015

Hur länge tänker Stefan Löfvén dölja sanningen för folket?


Affärsvärlden skriver:
Våra politiker, med finansminister Magdalena Andersson i spetsen, har nu insett att omfattningen och kostnaderna för den pågående flyktingmigrationen vida överstiger tidigare prognoser. Efter diverse omflyttningar i den budget som lades för någon månad sedan kom slutligen det besked som vi som i finansmarknaden redan hade diskuterat en tid; staten måste låna mer pengar för att klara situationen. 

Inget konstigt med det, och ingen större katastrof heller eftersom Riksbanken samtidigt har aviserat att den kommer fortsätta att köpa statsobligationer fram till halvårsskiftet nästa år. Den enes bröd, den andres död. Staten finansierar alltså det ökande budgetunderskottet med hjälp av sin egen sedelpress i Riksbanken, den trycker helt enkelt nya pengar. Men nu är såväl överskotts- som balansmål ett minne blott och anden är därmed ute ur flaskan.

Tiomiljarderkronorsfrågan är: Hur ska staten och kommunerna kunna finansiera integrationskostnaderna utan att det förtroende för statsfinanserna som har byggts upp de senaste 20 åren eroderas? 

På sikt kan konsekvensen bli skenande räntenivåer med stora negativa effekter för såväl hushåll som företag, precis det som skedde under 1990-talskrisen. Polisväsendet äskar flera miljarder för att klara belastningen vid gränserna. Arbetsförmedlingen vill också ha mer pengar. Liksom försvaret. Vissa yrkesgrupper – främst lärare (och då inte de 85 000 som saknas), poliser och sjuksköterskor – har börjat skramla med sablarna inför stundande löneförhandlingar. Vad slutnotan för integrationen av de nyanlända blir i framtiden vet jag inte.

4 kommentarer:

 1. Det blir som Tyskland på 20-talet, skenande inflation och räntor...inga pensioner betalas ut... med ett undantag...riksdagsledamöternas pensioner prioriteras... sjukvård och äldrevård utan pengar.
  Det som prioriteras är invandrarnas bidrag och semesterresor till sina hemländer mm.
  "Gud bevare Gotland och DC 3:an... men inte fastlandet...!!
  Stefan H

  SvaraRadera
 2. Jag blir bara så..!"#¤.
  En någorlunda förnuftig fjortonåring med kalkylator hade kunnat förstå vad som skulle komma att hände, om han fick några lämpliga "ingångsvärden".
  Typ antal ankommande, antal byggda bostader, kostnad per bostad, antal pensionäer per asylant etc...
  Vid närmare eftertanke, vilket otroligt skönt matteprov man hade kunnat göra i ämnet..*asg*
  (och förmodligen fått sparken om man nu varit lärare..)...

  SvaraRadera
 3. Del II - seriösa avd.
  Är det verkligen möjligt att tro att våra styrande "inte visste", inte förstod?

  SvaraRadera
 4. Ta väck räntebidraget så har vi till alla flyktingar gånger 10. Varför ska bostäderna subventioneras med våra skattekronor?

  SvaraRadera