lördag 19 september 2015

Flyktingar med Iphone.

Livet har verkligen förändrats. Och valören av ord.

 En läsare har skrivet en debattartikel om "flyktingar", att de har rätt att vara hur rika, friska och välmående som helst. Ja, kvinnan - utgår jag ifrån - vill till och med mena på att vi som tycker att flyktingar hänger ihop med nödställdhet, att det är dags för oss att "göra upp med bilden av hur en flykting ska vara". 

 Kvinnan är verbal, inte tu tal om den saken. Men hon har nog inte alla tangenterna på tangentbordet, som exempel på "flyktingars" mångfaldiga variation tar den anonyma kvinnan : 

-"Efter ryska revolutionen var det aristokratin som flydde. De var välgödda, kapitalstarka och välklädda. En del av dem var säkert riktigt otrevliga dessutom. Ändå flydde de." Hon menar att : "Det enda som krävs för att någon ska erkännas flyktingstatus är att denna flyr ifrån något." 

Det var som F. Jag tror att skrivaren är inne på nåt viktigt här. Men det är inte vi andra som inte har hela bilden. Det är skrivaren. Ordet "flykting" måste göras mer nyanserad, hittills har man kunnat vara  politisk flykting, religiös flykting, krigsflykting, klimatflykting och skatteflykting, numera också bidragsflykting och livstidsförsörjningsflykting-och-på-nån-annans-bekostnad-flykting. Men det är ju löjligt. Kjelle Bergqvist, Malena Ernman och Schyffert ska väl inte kunna vinna så enkla poänger på att sitta och mata bidragsflyktingar med kex och frukt. 

En flykting är per definition nån som flyr FRÅN nånting. Skrivaren och svensk media har skapat total urartning av ordet. Det är inte värt en skattekrona längre.

nn1: 
Nej, det är inte konstigt att flyktingarna har en iphone. Det är däremot konstigt att över 80% "tappat" sina pass och idhandlingar men inte sina iphones.

2 kommentarer:

  1. En bra diskussion på BBC där den engelske journalisten Peter Hitchens mycket riktigt påpekar att man bara är flykting så länge man flyr den omedelbara faran. Har man väl undsluppit hotet och då väljer, trots att man befinner sig i säkerhet, att resa vidare så är man migrant: https://www.youtube.com/watch?v=gzegRfKImUw

    SvaraRadera
  2. Svensk media sliter håret av sig för att vi inte ska fatta det.

    SvaraRadera