fredag 29 maj 2015

Jag satt i bilen och grät så jag skakade.


Ett par skickar sitt barn till Sverige. Ett ankarbarn? Ett barn offrades som en garant för att föräldrarna ska tilldömas PUT i Sverige. Morbrodern och hans fru i Karlskrona ska vårda och skydda barnet tills vidare. Vi vet alla att Yara istället mördades långsamt i femton månader.  Det rör sig om ett omfattande misshandelsfall som har präglats av stor hänsynslöshet mot ett litet barn i en enormt skyddslös situation.


Valborgsmässoafton 2014, Karlskrona.
SOS 112, vad har inträffat?
- Hallo?
- Hej.
- Ambulans, ambulans.
- Ja
- Please quickly..I am...my baby, my baby...I don't know, come skolan and sleep.I...quickly please, quickly, quickly...

Ambulanspersonalen kommer till lägenheten sju minuter efter att larmet kom. Ganska snabbt står det klart för dem att flickan inte andas och saknar puls. Hon är märkligt svullen om händer och fötter. En av ambulanssjukvårdarna lyfter på Yaras tröja för att den andra ska försöka få liv i henne med hjärtstartaren. 

Den 3 december samma år vittnar en av ambulanssjukvårdarna i tingsrätten i Karlskrona om hur Yara ser ut under tröjan. Och jag sitter i bilen och lyssnar på ambulansmannens hjärtskärande berättelse (8.50 in i programmet) på Kaliber på radion. Hans röst spricker gång på gång, det är med naken betryckt smärta som han beskriver Yaras lilla döda kropp, jag hulkar där i bilen, tårarna forsar och jag behöver kräkas:

– "Då sätter man en platta på bröstet och en på ryggen när det gäller barn. Och sen kan inte jag se vad det är...........men när jag ser den bröstkorgen så frågar jag "VAD I HELVETE HAR NI GJORT MED BARNET". För som jag tyckte att det var så var det brännmärken på bröstet. Och sen skulle vi sätta en nål för att kunna ge adrenalin. Och när man såg de händerna(kvävd gråt)...... och när man kände överarmen på henne så blev man ännu mer frustrerad. Och när man såg hennes ben så... (kvävd gråt)- jag har sett mycket i mina dar(kvävd gråt)...men detta var det värsta jag har sett."

Yaras moster och morbror grips på natten misstänkta för mord. I lägenheten hittas en brödkavel med både Yaras blod och mosterns DNA på. Spår efter övervåldet hittas över hela lägenheten. Obduktionen visar sen att flickan dött av fettembolism. Hennes kropp har utsatts för så mycket våld att fettceller frigjorts och transporterats med blodet till hennes lungor och kvävt henne. Rättsläkaren kan inte helt utesluta att hon också kvävts till döds med en kudde. 

Yara har minst 16 frakturer på kroppen. Nya, halvt läkta och helt läkta.

Morgonen därpå, den första maj, vaknar Karlskrona till nyheten om den döda flickan.
Nyheter P4 Blekinge:
”En åttaårig flicka hittades död i Karlskrona i går kväll. Polisen som har gripit två personer misstänker att hon har mördats." Hennes pappa säger hånfullt att hans dotter dött på grund av ett papper, och åsyftar den miss som den förlamade socialnämnden gjort sig skyldig till. Med det menar han att han själv, barnets mor, morbror och moster skulle vara oskyldiga?


Mostern dömdes till livstids fängelse i både tingsrätten och hovrätten, men nu kommer den morddömda kvinnan att begära prövningstillstånd till Högsta domstolen.

– Hennes inställning är att hon är oskyldig.


SR  flashback kvällsposten

3 kommentarer:

  1. Ansvaret är ytterst de politiker som skapat ett all-inclusive av landet och inte ställer krav på de som kommer. Föräldrarna bär också ett tungt ansvar som försökte skapa ett ankarbarn. Men nu när "vi" erkänt "Palestina" så kan vi passa på att repatriera de oanpassningsbara.

    SvaraRadera
  2. Och juridiken? Utsikterna för att frikännas? Vad kostar denna juridiska föreställning oss. Inte nog med all inclusive, all insane inclusive.

    SvaraRadera
  3. Nej...yttersta ansvaret är de som torterat denna stackars flicka till döds.
    Skolan skulle så klart larmat långt innan men så som systemet ser ut idag så är man inte förvånad över att ingen vågat reagera.
    Vila i frid, vackra lilla Yara <3

    SvaraRadera