torsdag 26 februari 2015

Hur ska vi då kunna leva tillsammans?

En stor grupp ickereligiösa britter protesterade våldsamt i Hyde Park igår. 

Orsaken var en grupp konstnärer som ställt ut en helt vit tavla.  Kränkningen kom i form av tavlan“Blank”: En helt vit yta på 5 x 5 meter, som sedan i måndags har ställts ut på Tate Modern.

“Don’t add insult to injury!”Lägg inte lök på laxen, stod det på ett av plakaten i gårdagens tumultartade demonstration, då över 1000 britter samlats  i Londons Hyde Park.Texten hänvisar till statskyrkan, Church of England, vilket enligt agnostikerna är själva laxen. 

“Blank" eldade upp den stora gruppen ateistister till vilda protester:
“Vi  känner oss våldsamt kränkta och hotade av att man avbildar något, som för oss icke-religiösa, är otroligt heligt, nämligen ingenting.” Sa en av talespersonerna, Andrew Smythe.

Polisen har ännu inte mottagit några hot om attacker mot de som går i kyrkan, moskén eller synagogan.  I Danmark uttryckte dock professorn och forskaren i icke-tro, Benedikte Jensenius, att han mycket väl kunde förstå om många ateister nu griper till vapen och terror:

-“Det är mycket vrede just nu och det förvånar mig inte. I årtusenden har ateister varit utsatta för förföljelse, förlöjligande och förtryck, så det är  kanske inte så konstigt att de nu tar till våld när de känner sig kränkta”.

“Det är förbjudet att håna ingenting, och att avbilda det. Och om vi inte förstår vad det är som egentligen motiverar dessa människor, hur ska vi då kunna leva ihop med dem?"

6 kommentarer:

  1. Det här är fullkomligt lysande. Var tvungen att dela artikeln på fb.

    SvaraRadera
  2. Numera är det- förhoppningsvis - första april varje dag året runt...

    Jungman Jansson

    SvaraRadera
  3. Då fattar man verkligen hur illa det är ställt och vad det är de dödar för -ingenting. Absolut ingenting. Och alla som viker ner sig inför ingenting. Det är bara vämjelugt.

    SvaraRadera
  4. När det blir dags att bygga sinnessjukhus igen så räcker det att sätta ett tak över hela jordklotet.

    SvaraRadera
  5. Fast du och jag slipper väl vara under detta tak, Raymond?

    SvaraRadera
  6. Kanske finns några oupptäckta stammar på jorden som bara är halvknäppa.
    Skona dessa, bitte!

    Jungman Jansson

    SvaraRadera