onsdag 25 februari 2015

En T-shirt??


















Bbc frågar idag: - Varför rusar australiensarna till för att stötta den muslimske advokaten Mariam Veiszadeh? BBC svara själva: - "Därför att hon blivit målet för rasistiskt hat på nätet från högerextrema grupper från hela världen". 

Allt började med en t-shirt till försäljning på  Woolworths, t-shirten sägs ha ett kontroversiellt patriotiskt budskap under Australiens flagga. Denna slogan KAN läsas som ett fientligt bud till invandrare, och det var så Mariam Veiszadeh valde att uppfatta det. Hon är Australiens svar på Anki Ramberg och har gjort sig ö/känd i landet. Hon flög såklart i taket över t-shirten och twittrade: "Jag är vansinnig på WOOLWORTHS som säljer dessa bigotta tröjor".  Medan hennes ilska började trenda på nätet, fick butikerna PK-panik och drog dödsförskräckta tillbaka alla tröjorna.

Men det var inte slutet på historien, de som inte vill bli begränsade, och som anser sig ha rätt att välja vilka t-shirts de vill,  gick nu till viral massmotattack. Bl.a letade en 22-årig kvinna upp Veiszadeh på Facebook, där hon postade en ström av det som kallas rasistiska skällsord. 22-åringen är nu dömd för mobbning. I Sverige säkert hatbrott.

Detta fick allt att eskalera, och sk troll  gick till ny offensiv mot advokaten - som själv gick ut och uppmanade sina facebookföljare att rapportera trollen. Advokaten själv var en av de första att använda hashtag#IStandWithMariam.

Nu har alla antiMariam-meddelanden tagits bort, och människorna i Australien har börjat använda hashtagen till att skicka kärleksbudskap, mer än 3000 lovetweets på två dagar! "# Jag står bakom Mariam för hennes kön, religion och politik är irrelevant.# Jag står bakom Mariam för att hon är en god och anständig australiensare. #Jag står bakom Mariam mot rasism, bigotteri, diskriminering & Islamofobi, så gör vi i Australien, är några av rösterna. 


Eeeeeeehhhhhhh...... En t-shirt?????  Världen HAR blivit galen. Och vissa tycks ha reaktionsförmåga som getingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar