söndag 21 december 2014

Två spöken. Båda lika stora hot mot världen.


Lär känna din fiende.

Det går två spöken genom världen. Det ena är maskerat, bär tunga handeldvapen, tar gisslan, utväxlar de lukrativaste av dem mot miljoner, eller likviderar dem framför rullande kameror - om spöket inte dräper skolbarn i Pakistan enbart för att de går i skola, vilket spöket uppfattar som en dödssynd.  

Det andra spöket rör sig sakta framåt som i ett slags trans, förskrämt och fundamentalt osäkert på sig själv, medan det fabulerar om mer tolerans för att motverka "den ökande islamofobin". 

De som följde täckningen av den iranske terroristens gisslantagning på ett café i Sydney, kommer att nicka igenkännande i det sistnämnda. Varje gång radikala muslimer sprider död och ödeläggelse, så är det första som medier och politiker försäkrar varandra om att "alla muslimer gör inte sådant". Att det finns en karakteristisk överrepresentation av muslimer, som i vår tid tar till våld och avrättningar i religionens namn betyder uppenbarligen inte någonting. 

Väst har bara sig själv att tacka för sin feghet och obeslutsamhet. Ingen har tvingat oss att avstå från världens ondska i ett någorlunda nyktert perspektiv. Det är uteslutande vår erfarenhetsresistenta godhet, våra drömmar om en stor sjungande mulitikulturell gemenskap och möjligtvis också nedärvda skuldkomplex som har lett oss på avvägar.

2 kommentarer:

  1. Illridewithyou måste vara den mest naiva hashtaggen någonsin (och det vill inte säga lite).

    SvaraRadera
  2. Bisarr! Att så fort muslimer dödar, rusar alla fjollor ut och FÖRSVARAR muslimer?!?

    SvaraRadera