tisdag 16 september 2014

Stoppa pressarna.


Krogen Kåken i Stockholm serverade "negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på", enligt sin meny. Efterrätten har väckt stor uppmärksamhet bland gäster och på sociala medier, vilket krögaren Joakim Alqvist till en början inte visade någon förståelse för.
— Vi menar inget illa med det här, det är larv att folk blir upprörda. Vi spelar lite på att man som barn inte fick säga negerbollar innan man förstod varför man inte fick säga det.

Först efter att vice vd Per Gunne på Stureplansgruppen, som äger Kåken, kontaktats ändrade Joakim Almqvist sig:
— Jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon tagit illa upp. Det var idiotiskt tänkt av oss. Det är inget vi har haft på menyn länge och inget vi kommer ha kvar i fortsättningen.

4 kommentarer:

  1. Det som Karl-Olov Arnstberg skriver skulle jag kunnat skriva själv och varje sund människa skulle skriva under på det. Beträffande förminskningen av SD så är väl SD inte målet utan vägen?

    SvaraRadera
  2. Det är ganska enkelt. Många människor tar illa vid sig av folk som kallar chokladbollar för negerbollar. Detta vet alla och har man en gnutta kunskap om ordet negers etymologi är det inte ett dugg svårt att förstå. Om man då väljer att använda det ordet så kommer folk bli upprörda och säga ifrån. Du kanske inte tar ett dugg illa åt dig om en främling pillar dig i örat. Men ganska många tycker nog det är otrevligt. Bara för att man själv inte stör sig på en främlings finger i örat betyder inte det att man måste gå runt och peta andra i örat. Varför ska man medvetet och aktivt vara otrevlig mot andra när det är så väldigt enkelt att inte vara det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym,i Sverige har vi aldrig använt ordet neger som förklenande, och inte haft anledning att fundera på ordets etymologi. Jag har i hela mitt liv älskat och bakat negerbollar, och aldrig ens funderat på att någon skulle kunna bli kränkt eller tycka att jag var "otrevlig", av dessa läckra godsaker. Som om Wallenberg skulle bli kränkt av wallenbergare. Vi lever i Sverige, här har vi en tradition av att inte se ner på någon, och om man här i åratal har hyllats av en kaka - jamen var stolt över ditt ursprung då!!

      Radera
  3. Man skall inte kasta sten etc. - men vad f-n har ne-r åstadkommit för världens framåtskridande?
    Jovisst, Tuskagee airmen...

    Jungman Jansson

    SvaraRadera