lördag 20 september 2014

Från curlingföräldrar till dörrmatteföräldrar.


Dagens viktigaste och mest läsvärda, Frida Boisen: -"
- "Det handlar inte om att Sveriges föräldrar vill göra fel. Det handlar om ett samhälle där föräldrarna inte orkar. Inte närvarar på riktigt. Utan sitter med näsan i en iphone, samtidigt som hen steker falukorv, lika uppkopplad som ungarna. För jobbet slutar inte kl 17. Det slutar för många, aldrig.Vi får det samhälle vi förtjänar, den skola vi förtjänar.För barnens skull, för skolans skull. Gör revolution mot dörrmatteföräldrarna.
Föräldrar: ta tillbaka makten i hemmen. Lär barn klassiskt ansvar. Det är dags. Här, börjar resan mot ett bättre Pisa-resultat."

Tänk!

Vem vill ha en svag förälder som har pondus som en geléråtta, och hela tiden låter barnet vara den som står för initiativet, makten och expertisen?
Föräldrarna tappar all respekt utifrån missriktad kärlek och skuldkänslor, och den respektlösheten skapar tyvärr egomonster.

2 kommentarer:

  1. Nja Frida Boisen, det är mer komplicerat än så. Visst har många svenska föräldrar kapitulerat men PISA-problemen återfinns knappast bland de svenska eleverna och de andra har all makt i hemmet (mer än hälsosamt faktiskt) och inget jobb efter 17:00 (inget jobb överhuvudtaget).

    PISA-problemet handlar om två saker; bristande integration, vi är helt enkelt kafirer och inte värda att lyssna på. Bristande förkunskaper, när dessa nytillskott sätta bland svenskar i samma ålder har de kanske en hundradel av den kunskapsmassa som en svensk elev har. Detta tar oerhörd kraft av läraren som inte hinner hjälpa de svagare svenska eleverna som då också halkar efter.

    Själv använde jag Anna Wahlgren Barnaboken som inspiration och det verkar ha fungerat (förutom möjligen den politiska insikten men kommer antagligen med åren). Barn ska få utrymme, barn ska få vara delaktiga och barn ska få vara med och bestämma, inom vissa gränser.

    Man kan inte fråga ett barn vad man ska ha till middag, däremot så kan de få välja bland några förslag. Etc., etc., etc,...

    SvaraRadera
  2. Hade också Anna Wahlgren på nattygsbordet, och instämmer livligt i din parentes.
    Lia Boisen talar bara om den svenska sidan av problemet, vilket är allvarligt nog. Men det du uppmärksammar är ju etter värre, den andra delen av det riktigt illavarslande problemet är rent katastrofalt. Men det får vi inte läsa om annat än i sociala medier, och smarta kommentarer som dina.

    SvaraRadera