söndag 6 april 2014

Feelings!

Tills helt nyligen hade amerikanska vetenskapsmännen bara identifierat sex mänskliga känslor: glad, ledsen, rädd, arg, överraskad och äcklad. Dessa "känslokategorier" definieras av ansiktsmusklerna vi använder för att uttrycka varje känsla.I Sverige talar vi om glad, ledsen, ömsint, arg, rädd och neutral.

Men om vi inte utökar känsloregistret till dess fulla omfattning, så kan vi inte fullt ut förstå vårt kognitiva system säger forskningen nu.
Så i en studie har 15 nya sammansatta känslor identifierats: glatt överraskad, roat äcklad, ledsamt rädd, ledsamt arg, ledsamt överraskad, ledsamt äcklad, ängsligt arg, ängsligt överraskad, ängsligt äcklad, ilsket överraskad, ilsket äcklad, ilsket överraskad, hatfull och respektfull. Hahahaha-ha, "ilsket äcklad" ser ut som han sitter på hemlighuset.....

Och så glömde de den svenskaste av alla mångkulturella nykänslor : kränkt.

2 kommentarer:

  1. Apatiskt "hjärndöd" är också en känsla, som vi ser i ögonen hos våra somaliska vänner. Totalt ursinne med inslag av psykotiska drag är en känsla de också har glömt. Det är en känsla som jag personligen känner av mer och mer och jag hoppas att den aldrig fastnar på bild, för den är inte vacker. Killen på bilderna ovan ser skitrolig ut.

    SvaraRadera
  2. Rätt Tina, forskarna får jobba vidare med känslouttrycken här i Sverige, några är pinfärska och "berikar" oss alla med ständigt nya ansiktsuttryck.

    SvaraRadera