torsdag 27 februari 2014

Hur är det möjligt?



Nationalism (ursprungligen från latinets nascor, "jag föds") tar utgångspunkt i gemenskapen inom nationernas gränser, som hyllar det egna landet, kulturen, historien och slår vakt om nationen och dess intressen.

Själv får jag lyckorus och hjärtklappning av Lapplands vida vildmark, Dalarnas midsomrar, Gotlands magi, Stockholms skärgård och Skånes landsbygd som fortfarande har charm, landskamper i gul-blått och det trygga, säkra, välfungerande och starka Sverige som vi hade fram till 2000-talet. 

Men, lyssna.

Vad är nationalism för Isabella Lövin (MP i EUparlamentet): - En gårdagens snuttefilt, en illusion om egen förträfflighet, och trygghet inom de egna gränserna ifall vi inte släpper in några andra." 

Vad är nationalism för  Johan Norberg(journalist Metro): -"Det är ett obehagligt begrepp, då det blandar ihop idén om staten med idén om ett etniskt homogent folk, vilket alltid blir exkluderande." 

Vad är nationalism för Marita Ulvskog (S EU parlamentet): -"Nationalism förknippar jag med extrem konservatism, med ytterhögerrasism, nazism  och stillastående svarta gölar." 

Hur har dessa tre exemplar som sägs representera Sverige här och i omvärlden, kunnat bli så maniska,  så hatiskt felmonterade i tänket och så bitterligen fientligt neggo.


6 kommentarer:

  1. De tre exemplen ovan är precis vad jag tycker om deras snedvridna liberalism och lika snedvridna politik. Att deras tolkning och tyckande representerar sverige är förbaske mej en stor skam. Må alla göra vad de kan för att få bort dessa vantolkare av sverige och svenskarna från den makt de så uppenbart missköter.

    Skogis.

    SvaraRadera
  2. Det är rysansfullt! De vill få oss att skämmas för att vi älskar det land vi var så stolta över!!

    SvaraRadera
  3. När det gäller den första och sista har vi möjlighet att förpassa dem till historiens soptipp i maj. Idioten i mitten blir svårare att direkt rå på men en rejäl dos nationalism i september kanske kan få dess att fly fältet.

    SvaraRadera
  4. Man får inte vara stolt över Sverige längre.
    Några dumskallar ska tala om för oss vad vi får tycka, har inte ord för hur illa jag tycker om dem. Enväldiga, obehagliga typer.

    SvaraRadera
  5. Jag är stolt och glad för det du beskriver Carina, samt för den svenska gästfriheten, viljan att hjälpa varandra, osv. som jag ofta upplevt när jag rest i landet. Det är svensk nationalism för mig.

    Förstår inte vad hr Norberg pratar om. Varför blanda in etniskt homogent? Ta t.ex. amerikansk och kanadensisk nationlism. De är stolta oavsett etnisk bakgrund.

    För övrigt får jag som biolog positiva vibbar av uttrycket 'stillastående svarta gölar'. Det kan leva spännande saker i dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra! Låt inte Marita Ulvskog ta våra stillastående svarta gölar och göra nåt fult av dem!

      Radera