söndag 19 januari 2014

Alldeles ensam

kom hon lyckligt springande och ivrigt nosande vid den hårt trafikerade vägen, helt obekymrad om vilka dödsfaror hon utsatte sig för. 

Men, jag som fick hjärtat i halsgropen, tvärbromsade på trottoaren, och rusade fram till den svarta labbeflickan. 

När hon fick syn på mig strålade hon av salighet, tog vilda  men tunga hoppsasteg rakt mot mig, och ville att vi skulle kasta oss och leka i snön. Jag lugnade henne, tittade på halsbandet, men nix inget telefonnummer, tittade mig vilset omkring - ingen i närheten. Ingen som ropade, ingen som letade - vad skulle jag nu göra?Du får följa med mig, sa jag och förde henne mot bilen. Då tittade hon på mig med en labbeblick som sa: Jaa, jag älskar dig mest på jorden, får jag följa med dig, är du min nya matte nu, har du nån mat hemma eller godis i fickorna???Två unghanar bakom stängslet i bagageutrymmet tittade storögt på vad matte släpade in i baksätet - en brud, jippi. Släpp fram oss!! Så kul skulle vi dock inte ha det.

Ringde polisen och frågade vad man gör, kom hit med henne, blev svaret. Så iväg med den kärvänliga nya kompisen till polisstationen, på med koppel, lite av Zätornas nyhandlade hundmat i en plastpåse, och ring på polisens dörrklocka. När polismannen kom och öppnade blev labbeflickan på nytt helt lycksalig. Hon tittade troskyldigt med sina varma bruna ögon, log liksom med hela ansiktet, och hela den trinda kroppen böljade sig; hej farbror polisen, jag älskar dig mest på jorden, får jag följa med dig, är du min nya husse nu, har du några kakor på kontoret???

-Här, jag tog med lite mat om det skulle dröja tills matte och husse kommer, sa jag. Polismannen tittade på labbeflickan ett ögonblick, vände sig sen mot mig och sa, tack, men jag tror att den här tjejen klarar sig utan mat i minst fjorton dagar.

Så kom det sig att den glada hunden hamnade i en bur utan bröd och vatten, när hon just lyckats hitta vägen till fullständig frihet.

Och jag känner mig så förfärligt skyldig.

9 kommentarer:

  1. Jag undrar vad följden skulle blivit om man dristat sig till att komma med en dylik kommentar till en flickvän?
    " Du klarar dig nog utan mat en fjorton dagar."
    Hua.

    Jungman Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken svindlar.

      Skogis.

      Radera
    2. Björn säger alltid, att den bästa dagen i mitt liv var när jag äntligen gav upp om att förstå mig på kvinnor. Man behöver inte förstå så himla mycket, men man (som i Man) måste obönhörligen lära sig vad man får och inte får säga. Och det är bara en fråga om eget välbefinnande. För att inte säga överlevnad.

      Radera
  2. Snällt gjort att engagera dej. Hoppas nu att hennes husse eller matte hör av sej, annars vet man inte vilket öde som drabbar henne. På din beskrivning verkar hon ju älskad och välmatad så det ordnar sej nog.
    Hade för länge sedan en liknande erfarenhet. En främmande hund dök upp på gårdsplanen och verkade vilsen. Tio grader kallt och snö. Tog in hunden i hallen och ringde polisen för råd. Fick rådet att mota ut hunden så skulle den nog springa hem själv. Gjorde så, men inte sprang hundrackarn hem. Efter en timme hade jag inte hjärta att se på hur han frös och bara ville in igen. Släppte in honom och nu satte han igång med att göra sej hemmastadd. Först, sådär lite i förbifarten, bet han ihjäl grabbens kattkälling. Det tog en sekund ungefär. Sen pinkade han in hela huset och efter denna storartade insats somnade han utmattad i soffan. På den tiden prenumererade jag på Helsingborgs dagblad och det gick nog åt minst en månads sparade tidningar för att täcka vardagsrumsgolvet. Nästa dag; ringa polisen, ringa lokalradion, inget resultat. Dessutom fick jag allt mer desperat jaga runt efter denna otroligt urinproducerande markeringsvirtuos. Av en händelse kom en granne på besök och han trodde att det kunde vara en mer avlägsen granne som ägde detta älskvärda, men fullständigt hänsynslösa exemplar av människans bästa vän. Ringde ett samtal och visst, deras hundskrälle var det nog. De var inte alls oroliga, han brukade komma hem efter några dagar. Jag suckade och stirrade med blandade känslor på den just nu vilande och utflängde hunden som såg ut att äga soffan nu och för evigt. Men, någon timma senare dök ägaren upp och hämtade sin nästan lite motsträviga bästa vän. Grabben fick en liten tröstande slant för den offrade kattkällingen.
    Jag skakade på huvudet i lätt förtvivlan innan jag stålsatte mej och började plocka upp våttunga exemplar av Helsingborgs Dagblad från golvet. Sen blev det skurespann och svabb. I mitt fall hade det nog faktiskt varit bäst om jag lyssnat på polisens råd. Å andra sidan hade jag nog gjort om samma misstag i en liknande situation idag.

    Skogis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken historia, Skogis! Det är sånt vi ömhjärtade råkar ut för, Men arma källingen, och arme sonen - hoppas det inte blev men för livet, och att slanten var stor!
      Poliserna var så stressade och underbemannade, så jag har inte vågat ringa och säga; hej det är bara tanten som hittade hunden, mår den bra och har nån hämtat den......?? Jag försöker intala mig som du, att denna älskliga varelse måste ju vara saknad, jag tvekade mer än en gång om att istället ta hem den, men husfriden hade nog inte uppskattat det.
      Får väl smyga in på hundstallet i slutet av veckan och se om hon hamnat där. Då köper jag henne. Kosta vad det kosta vill.

      Radera
    2. Ändå något som HD dög till....

      Radera
    3. Hahaha-ha, bra där, Lars!

      Radera
  3. Naaaww, så fin liten tjej. Dessa underbara Labradorer och Golden R...älskar dessa hundar. Minns med glädje min mormors Buster, en blandras Labbe/Golden/Schäfer. Stor, svart, lurvig sak...underbar :)

    Hoppas denna Labbeflicka hittar sin människa snart.

    SvaraRadera
  4. Ja, nuförtiden har ju alla hundar chip, och polisen chipläsare, så jag ber till högre makter om såna finns.

    SvaraRadera