onsdag 13 november 2013

Vem är det som bestämmer vilka ord som är diskriminerande och förbjudna?


Den mycket välkända modeskaparen Gudrun Sjödén har skapat en julkollektion, utifrån sitt eget samiska ursprung, och resultatet är slående vackert, färggrant och med rikt dekorerade mönster. Kläderna exponeras på hemsidan tillsammans med typisk samisk rekvisita som band, renfäll, lappkängor, väska och kolt.

Men detta har satt eld på kulturarbetaren Liselotte Wajstedt, som tagit så illa vid sig för samernas räkning, att rösten bedarrats och frosten nådde ända ut till oss helt oförstående P1-lyssnare:- Jag tycker att Gudrun Sjödén exploaterar och kommersialiserar traditionella samiska mönster. Och jag känner mig djupt kränkt över orden som Sjödén använder, "lappkängor" och "kolt".????????????????????????????????

Samerna har alltså tagit avstånd från ordet "lapp", på samma sätt som negrer.... nä svarta.... nä färgade..... nä afrosvenskar....äh...wtf...
tagit avstånd från ordet "neger". 

 För att dom vill det. För att dom kan det.
Och då skållas alltså Gudrun Sjödén på huden för att hon skriver "lappkängor". Kolt är ordet på samernas traditionella dräkt, och det ordet är numera också tabu. Oklart varför, men lika fullt helt förbjudet enligt den heligt förtörnade och ha-galna samiska separatisten Wajstedt.

Gudrun Sjödén var mig en härlig bekantskap, hon ställde sig helt oförstående och viftade bort rasist-snacket, hon tänker fortsätta säga lappkyrka och lappkängor, och till och med - neger!!! Det är väl inget konstigt med det!  - Jag har hämtat mönster från andra kulturer som Mexico, förut, ingen har blivit arg - bara stolt.

Underbart!10 till Sjödén, 0 till Wajstedt.


SVT Gudrun Sjödéns julkollektion     SR

3 kommentarer:

  1. Åh Carina, nu tar du upp ett av mina favoritämnen, de övernaturliga "samerna" som invandrade över kilometertjock inlandsis från ett genomfruset Sibirien, utan att lämna några spår efter sig, och hann före mesiga svear, götar och kvärner som tog den enklare turen över upptinat land. Ett fantastiskt folk, om det nu vore sant.

    Nu är det också så att det finns grader även i detta helvete. Om du har lyckats med att karva ett bomärke i örat i blott en ren så är du adlad och har privilegier som inte ens svenska "stassministrar" har. Detta omfattar inte fullt en fjärdedel av dem som anser sig vara av annan härkomst, totalt runt 20 000 (de flesta hemmahörande i Stockholm). De andra är som vilken Svensson som helst.

    Slutligen "Sápmi", en förutsättning enligt internationell lag att du kan utropa en stat är att du har territoriell dominans i området. Eftersom 12 000 "samer" bor i Stockholm så ska 8 000 personer dominera ett område från Älvkarleby i söder till Treriksröset i norr (59% av Sveriges yta med 1 153 788 invånare). Jepp, så är det - säkert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att jag prickade rätt!
      Minoritetshögfärden sprider sig likt en pandemi.

      Radera
  2. Roligt att jag prickade rätt!
    Minoritetshögfärden sprider sig likt en pandemi.

    SvaraRadera