måndag 25 november 2013

Klart jultomten är svensk!


I Finland har Rovaniemis tomteland lockat turister i åratal, nu försöker Sveriges nordligaste kyrkby Karesuando sno åt sig tomteturisterna genom att hävda att deras tomteland är av en helt annan klass.
– Rovaniemi har blivit för kommersiellt, som Disneyland. Karesuando är annorlunda. Här är tyst och autentiskt. Våra tomtar har riktiga skägg, och familjerna får träffa dem i enrum.

Det här är ett riktigt ”winter wonderland”. Helt magisk stämning. Sen känns det verkligen som man är mitt ute i ingenting, och det är så vi vill ha det. Turisterna vill komma bort från det som är allt för kommersiellt. En liten timrad stuga, mitt i skogen, några minuters skotertur från den slingrande skogsvägen, hit ska turisterna slussas, familj efter familj, på rensläde.


Det har slagits in hundratals små presenter och dekorerats granar. I ett hörn sprakar en brasa, och rutorna är immiga.
Långa dagar väntar framöver, med en stadig ström av engelska barn som ska få sina önskningar uppfyllda i tomtens nya territorium, Karesuando. 

Precis så ska det va - låååångt från shoppinghysteri - ut i snön och friska luften!

3 kommentarer:

  1. Kan det vara så att "tomtarna" är i s.k. typiskt genuint svenskt instegsarbete ?
    Förutom skägg misstänker jag att de är klädda i pyjamas dygnet runt !
    Sen är ju nästa fråga om dessa talibaner har en egen flygplats i närheten liksom finnarna har ? Annars lär det bli svårt att konkurrera med Rovaniemis....även om de talar arabiska.

    SvaraRadera
  2. Nu gav du Reinfeldt och Ullenhag en obetalbar idé, Lars!!

    SvaraRadera
  3. Tyvärr tycker inte dagens sönderstressade ungar att det skulle vara häftigt att besöka ett tomt och tyst tomteland, de kräver action och mycket skräp och McDonalds för att vara nöjda.
    Och vi gamla tror inte mer på tomten eller att det skulle vara bekvämt att sitta i rensläde, nej, man kommer ju aldrig mer upp.
    Men om man skulle satsa på Lars ide, kunde kanske de små skäggebarnen hjälpa som tomtenissar.

    SvaraRadera